Το φθινόπωρο αναμένεται ο τρίτος κύκλος του προγράμματος εξοικονόμηση κατ΄ οίκον με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επισημαίνει πως στόχος είναι έως το τέλος του χρόνου να έχει διατεθεί ένα ποσό που να φθάνει έως και το 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου κ. Στέφανος Παλλαντζάς διατυπώνει στο energia.gr σοβαρές ενστάσεις ως προς την ετοιμότητα του συστήματος της ελληνικής πολιτείας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος. Υπενθυμίζεται, πως στις αρχές Απριλίου το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ 

υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας το οποίο περιελάμβανε και το πάγωμα για ένα χρόνο του στόχου για ενεργειακή κλάση Α αν και λίγες ημέρες νωρίτερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στη Βουλή επεσήμανε «ότι για την έκδοση οικοδομικής άδειας νέου κτιρίου, από 1.1.2020, υποβάλλεται Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης που τεκμηριώνει ότι το κτίριο πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές και τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης κτιρίου σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Επεσήμανε ακόμα πως «η εν λόγω υποχρέωση δημοσιεύθηκε στο ν.4602/2019 (Α’ 45), στις 9 Μαρτίου 2019, επομένως υπήρχε επαρκής μεταβατική περίοδος για την προετοιμασία του τεχνικού κόσμου που ξεπέρασε τους εννέα μήνες. Επιπλέον, το ΤΕΕ έχει ενημερωθεί για την τροποποίηση του ανωτέρω νομοθετικού πλαισίου, από τις 22 Μαρτίου 2019».

Εν τέλει ακολούθησε το προαναφερόμενο μνημόνιο συνεργασίας. Αξίζει δε να τονιστεί πως ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε το ΥΠΕΝ για το πάγωμα στην ενεργειακή κλάση Α ήταν να μην μπλοκάρουν οι οικοδομικές άδειες και η οικοδομική δραστηριότητα, όπως ανέφερε σε μετέπειτα συνέντευξή του στον ρ/σ Θέμα 104,6 και ο κ. Θωμάς. Πάντως, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Φεβρουάριο καταγράφηκε αύξηση 64,3% του αριθμού των οικοδομικών αδειών κατά 70,8% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 73,6% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

«Δυστυχώς και ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος κινήθηκε σε ρηχά νερά κυρίως λόγω αδυναμίας τους συστήματος της ελληνικής πολιτείας και του τρόπου με τον οποίο επιλέγουμε τις παρεμβάσεις τις οποίες κάνουμε» ανέφερε στο energia.gr ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου κ. Στέφανος Παλλαντζάς. «Έχουμε ένα κανονισμό ενεργειακής απόδοσης κτιρίων που είναι δέκα ετών και χρειάζεται να αναθεωρηθεί και έχουμε μηχανικούς που δεν έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να κάνουν σωστά τις παρεμβάσεις και σε πολλές περιπτώσεις αυτές δεν βελτιώνουν την κατάσταση ή δημιουργούν και πρόσθετα προβλήματα, τονίζει ο ίδιος αναφέροντας ως παράδειγμα πως «έχουμε δει σε πολλά σπίτια που άλλαξαν κουφώματα να μουχλιάζουν ή να έχουν υγρασίες στους τοίχους». Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει ότι μέσα σε αυτήν την δεκαετία που έτρεξε το πρόγραμμα είμαστε σε καλό επίπεδο από πλευράς προϊόντων και υπηρεσιών. Σχολιάζοντας το πάγωμα για τουλάχιστον ενάμισι χρόνο του στόχου να φτιάχνονται κτίρια NZEB, ο κ. Παλλαντζάς αναρωτιέται γιατί το ΥΠΕΝ προκηρύσσει ένα νέο κύκλο του προγράμματος. Προσθέτει δε πως θα μπορούσαν να κληθούν όσοι μπορούν να  συμβάλουν στην αναβάθμιση του συστήματος της πολιτείας (ΚΕΝΑΚ) να φτιάξουν μια ομάδα εργασίας και να προχωρήσει η εφαρμογή του νόμου, για την κατασκευή κτιρίων NZEB.

Να σημειωθεί τέλος πως το μνημόνιο ΥΠΕΝ-ΤΕΕ προέβλεπε πως θα εξεταστεί η θέσπιση του ενδεδειγμένου συνδυασμού κινήτρων/υποχρεώσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων κατηγορίας Ζ και Η. Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν στο energia.gr τον περασμένο μήνα πως η λογική να γίνουν παρεμβάσεις στα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί  πριν το 1980 είναι σωστή για τον απλούστατο λόγο ότι είναι πιο εύκολο να «μαζευτούν» οι πολύ μεγάλες καταναλώσεις, ενώ το κόστος είναι μικρότερο. Είναι μια ανταποδοτική κίνηση, αλλά τα μόνο πρόβλημα είναι το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης των συγκεκριμένων κτιρίων.