Project για Παραγωγή Υδρογόνου από Υπεράκτιες Ανεμογεννήτριες στην Αγγλία με Ελληνική Συμμετοχή

Project για Παραγωγή Υδρογόνου από Υπεράκτιες Ανεμογεννήτριες στην Αγγλία με Ελληνική Συμμετοχή
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 7 Μαΐου 2020 - 08:13

Η παραγωγή υδρογόνου εμφανίζεται όλο και πιο δυναμικά στο προσκήνιο με πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο να προχωρούν σε επενδύσεις. Ένα πολύ σημαντικό project με τη συμμετοχή δύο εταιριών, της SeaWind Ocean Technology και της McPhy Energy Italia Srl και τη συνδρομή του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σοφοκλή Μακρίδη, είναι αυτή την περίοδο υπό επεξεργασία και στόχος του είναι η τροφοδοσία υδρογόνου σε σπίτια και εργοστάσια της Ολλανδίας και της Γαλλίας. 

Η κίνηση αυτή γίνεται σε μια συγκυρία με έντονο ενδιαφέρον για την τεχνολογία του υδρογόνου και στην Ελλάδα. Άλλωστε πρόσφατα ανακοινώθηκε ένας νέος σχηματισμός: το Global Greek Green Deal Cluster: Hydrogen Technologies and Zero Carbon Emissions, ο οποίος απαρτίζεται από Έλληνες επιστήμονες σε όλον τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ένα ανθρώπινο δυναμικό για να στηρίξει αυτή την τεχνολογία.

Το πλάνο των δύο εταιρειών όπως το παρουσίασε στο Energia.gr  ο κ. Μακρίδης είναι η παραγωγή υδρογόνου μέσω Offshore ανεμογεννητριών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ανεμογεννήτριες ισχύος 12,2 MW η κάθε μία, θα μπορεί να παράγει 66.500.000 kWh/έτος, με την παραγόμενη ενέργεια να καταλήγει σε έναν electrolyzer που θα κατασκευάσει η McPhy, ενώ ο κ. Μακρίδης και η ερευνητική του ομάδα θα αναλάβει τον σχεδιασμό των αποταμιευτήρων για υδρογόνο. Βασικός πυλώνας του προγράμματος είναι η μεταφορά του υδρογόνου με εύκαμπτους σωλήνες σε Ολλανδία και σε Γαλλία. Σύμφωνα επίσης με τον κ. Μακρίδη θα υποβληθεί μια πρόταση για το συγκεκριμένο έργο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EIC Accelerator που υποστηρίζει καινοτόμους κλάδους, επιχειρηματίες και μικρές εταιρείες. «Είναι μια καλή πρόταση που είμαι βέβαιος ότι θα χρηματοδοτηθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μακρίδης εκτιμώντας ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα προκαλέσουν ραγδαίες καταστάσεις, κατά συνέπεια η παραγωγή υδρογόνου είναι συμφέρουσα επιλογή.

Πρόσφατα στη Δανία ανακοινώθηκε ακόμα ένα ελπιδοφόρο project στο οποίο ηγείται μία ομάδα εταιρειών και ερευνητικών κέντρων τις οποίες στηρίζει η Total, όπου εξετάζεται η δυνατότητα χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη βελτίωση του κλιματικού αποτυπώματος στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, το έργο θα εξετάσει τη δυνατότητα χρήσης συνδυασμένης τεχνολογίας ανέμου και κυμάτων σε μια πλωτή βάση για την αποθήκευση της ενέργειας πριν τη μετατροπή της σε υδρογόνο μέσω ηλεκτρόλυσης. Το έργο θα εξετάσει επίσης τη δυνατότητα ενσωμάτωσης τυχόν πλεονάζουσας παραγωγής υδρογόνου στο αέριο που θα αποστέλλεται στην ξηρά. «Στόχος είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε το κλιματικό αποτύπωμα της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ συγχρόνως να ενσωματώσουμε ένα μεγαλύτερο ποσοστό υδρογόνου στο παραγόμενο φυσικό αέριο, δήλωσε η Glenda Napier, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Energy Innovation Cluster.