Σε νέο κλοιό βρίσκεται και σήμερα η τιμή του πετρελαίου Brent στην Ασία, η οποία έχει καταγράψει απώλειες 12%, ή κάτω από τα 17 δολάρια το βαρέλι, ενώ η αρχική άνοδος της τιμής του αμερικανικού αργού WTI αντιστράφηκε  και βρίσκεται πλέον σε νέα πλέον πτωτική πορεία, καθώς η ήδη κορεσμένη αγορά πλήττεται από το σοκ της πανδημίας του κορονοϊού. Στο άνοιγμα στην Ασία, το Brent σημείωνε άνοδο, χάρη στις πληροφορίες περί συνομιλιών μεταξύ των παραγωγών, ενώ το WTI ανέβαινε επίσης. Η ανοδική τάση όμως αντιστράφηκε απότομα.

 

Το Brent απώλεσε 12,31%, πέφτοντας στα 16,98 δολάρια το βαρέλι. Ενώ η τιμή του WTI προς παράδοση τον Ιούνιο, που κατέγραφε άνοδο 20% στο άνοιγμα της αγοράς, έπεφτε κατά 5% το μεσημέρι (τοπική ώρα), στα 11 δολάρια το βαρέλι.

Εν μέσω εκτεταμένων lockdown σε όλο τον πλανήτη, η ανησυχία ότι το αδιάθετο πετρέλαιο θα πλημμυρίσει τις δεξαμενές αποθήκευσης σε όλο τον κόσμο μοιάζει να προκαλεί φρενίτιδα. Οι υπουργοί Ενέργειας και Πετρελαίου των χωρών - μελών του OPEC+ που είχαν χθες Τρίτη μία άτυπη τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση, δεν φάνηκε ότι κατέληξαν σε συγκεκριμένα μέτρα.

Η συμμαχία 20 πετρελαιοπαραγωγών χωρών συμφώνησε σε περικοπή της παγκόσμιας παραγωγής των μελών της κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ωστόσο η μείωση αυτή αρχίζει από την 1η Μαΐου. Ακόμη και τότε όμως, θεωρείται εξαιρετικά ανεπαρκής για να λειτουργήσει αντίρροπα στη μείωση της ζήτησης που έχει προκαλέσει η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση λόγω της πανδημίας