Το Ευρωκομμισαριάτο (ΕΕ) προτείνει εισοδηματικές προκαταβολές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τους αγρότες των 27 χωρών-μελών της «διηρημένης» Ευρώπης (ΔΕ) και αναστολή των απαγορεύσεων αλιείας για τους ψαράδες προς αντιμετώπιση της Πανδημίας. Επίσης, χρηματοδότηση των έργων υποδομής των χωρών του Νότου και αναστολή της υποχρεωτικής συμμετοχής εταιριών του Βορρά στην κατασκευή δρόμων, χωματερών και γεφυρών και τέλος, μερική απασχόληση (Kurtzarbeit) των εργαζομένων με συμπλήρωση των μισθών από τις κυβερνήσεις.

Προς τον σκοπό αυτό προτείνεται να διατεθεί το προϊόν δανεισμού 100 δισ. ευρώ από τις χώρες-μέλη, με εγγύηση του ΕΕ, που απολαύει αξιολογήσεως ΑΑΑ αντί υποδεεστέρας  χωρών που πληρώνουν υψηλότερους τόκους στον διεθνή δανεισμό των.

Εξ άλλου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανέβαλε την αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής έως ότου λήξει η μάχη κατά του Κινεζοϊού. Δηλαδή για το 2021.

Ουσιαστικώς πρόκειται περί του Γερμανικού σχεδίου εις αντιπαράσταση με την ιδέα εκδόσεως «κορωνομολόγων» που πρότεινε η Γαλλία και Ιταλία. Αλλ’ ακόμη και αν το Γερμανικό σχέδιο ήταν επαρκές για την αντιμετώπιση της λοιμικής Υφέσεως, πάλι τα μέτρα είναι πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά.΄Επρεπε να έχουν ληφθεί από το προηγούμενο φθινόπωρο όταν τα πρώτα σημάδια της Υφέσεως ήταν εμφανή και να επιταχυνθούν οριζόντιες ενισχύσεις για όλη την παραγωγή και τις υπηρεσίες των χωρών του Νότου και βεβαίως όχι μόνο για τους …ψαράδες. Τότε θα ήσαν και προς όφελος των χωρών του Βορρά.

Τώρα τα μέτρα-άμετρα κρίνονται ως ανεπαρκή και άσχετα με το μέγεθος του προβλήματος της Κινεζοϊκής υφέσεως. Δεν επαρκούν πλέον τα δημοσιονομικά – πλην των αναβαλλομένων φόρων. Χρειάζονται ταχέως γενναία νομισματικά  μέτρα, λόγω φθοράς της Τραπεζικής Πίστεως και της ελλείψεως ρευστών διαθεσίμων για το εισόδημα των εργαζομένων που οδηγούνται στην αναγκαστική ανεργία. Μάλιστα για ορισμένες χώρες επιβάλλονται έγκαιρα μέτρα στηρίξεως και του ελλείματος εξωτερικών συναλλαγών με ένα πανευρωπαϊκό σύστημα SWAP, όπως έχει κάνει το ΦΕΝΤ (dollars swap line) με την Νορβηγία κλπ.

H Γερμανική όμως οίηση και μεγαλαυχία δεν αφήνει την Ευρωπαϊκή …Διαίρεση να αντιμετωπίσει συλλογικώς την κρίση. Συνεπώς, η επομένη λύσις είναι εθνική.