Τις παραμέτρους με βάση τις οποίες θα λειτουργεί το σύστημα σύγκρισης τιμών, ώστε οι καταναλωτές να έχουν επίγνωση με ποιο τρόπο κοστολογείται η κατανάλωση ρεύματος μελετά η ΡΑΕ. Στόχος το αργότερο σε τρεις μήνες να είναι έτοιμο το πληροφοριακό σύστημα προς χρήση. Ειδικότερα, το ζήτημα για την τυποποίηση των ρητρών άνοιξε με πρωτοβουλία της ΡΑΕ, κατόπιν καταγγελιών από ενώσεις πολιτών που έκαναν λόγο για καταχρηστικές και αυθαίρετες πρακτικές από την πλευρά των προμηθευτών ενέργειας.

 

Πριν δύο μήνες η ΕΚΠΟΙΖΩ τόνιζε μεταξύ άλλων πως «υπάρχει ανομοιογένεια ως προς την περιγραφή των μηχανισμών αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας και τον υπολογισμό της».

Σύμφωνα έτσι με πηγές της ΡΑΕ στόχος είναι να υπάρχει ένα σαφές τιμολόγιο και να γνωρίζει τι θα πληρώσει ο καταναλωτής, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες, δηλαδή να είναι σαφέστερες οι ρήτρες και ποια είναι η μεθοδολογία που ακολουθούν οι πάροχοι για τον υπολογισμό τους.  Το σημαντικότερο όμως όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, είναι το εργαλείο σύγκρισης τιμών, ένα πληροφορικό σύστημα όπου θα είναι υποχρεωμένοι οι προμηθευτές να καταχωρούν τα τιμολόγια τους και να μπορεί ο καταναλωτής δηλώνοντας τις καταναλώσεις του να επιλέγει τον προμηθευτή του. Αυτό το εργαλείο είναι στη φάση της επεξεργασίας του και θα είναι στον αέρα σε δύο με τρεις μήνες. Από την πλευρά τους βέβαια οι περισσότεροι προμηθευτές ενέργειας ζητούν ευελιξία στις ρήτρες, ενώ επισημαίνουν πως η τυποποίηση των ρητρών θίγει τον ανταγωνισμό.

Την ίδια ώρα, σε ένα έτερο ζήτημα που απασχολεί τους ευάλωτους καταναλωτές, το υπουργείο Ενέργειας διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος την περίοδο της κρίσης της πανδημίας και για όσο κρατήσει. Χθες σε συνέντευξή του στο Mega ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε  ότι «τα φτωχά νοικοκυριά δεν θα μείνουν χωρίς ρεύμα αλλά και πως την ίδια ώρα  θα διατηρηθεί η αυστηρότητα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Πηγές της αγοράς πάντως διευκρινίζουν πως μέχρι τώρα δεν θεωρείται το νούμερο ένα πρόβλημα, χωρίς να αποκλείουν την εμφάνιση ενός φαινομένου «δεν πληρώνω».

Όμως το ζήτημα της προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών είναι κεφαλαιώδες και πρωταρχικής σημασίας για το ενωσιακό δίκαιο. Άλλωστε, η ΡΑΕ έχει θέσει σε διαβούλευση την «Ενίσχυση του Πλαισίου Προστασίας των Ευάλωτων Καταναλωτών» στο οποίο μεταξύ άλλων προτείνει αλλαγή στο ποσοστό της μηνιαίας δόσης διακανονισμού που είναι να πληρωθεί από το 50%(που ισχύει σήμερα) στο 40%. Η δυνατότητα αυτή βέβαια όπως αναφέρει «δεν απαλλάσσει τον πελάτη από την ευθύνη του για εμπρόθεσμη εξόφληση των οφειλών του προς τον Προμηθευτή», ενώ για την υπαγωγή ευάλωτου πελάτη σε ρύθμιση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπει να μην απαιτείται προκαταβολή.