Πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στην έγκριση της σύστασης ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού στα εξής πεδία: Λέσβος, Μήλος-Κίμωλος-Πολύαιγος, Νίσυρος και Μέθανα. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι η κατάρτιση ενός μακρόπνοου σχεδίου για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας αυτή τη στιγμή πρωτεύει η απόφαση του υπουργείου  για την έγκριση της εταιρείας ειδικού σκοπού, ενώ εκτιμάται πως σύντομα θα υπάρξει η υπουργική  απόφαση για την παράταση των μισθώσεων των γεωθερμικών πεδίων.

 

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την επιλογή στρατηγικού εταίρου θα ακολουθήσει διαγωνισμός με σκοπό την έναρξη των ερευνών στα πεδία. Μόνο τότε θα είναι δυνατό να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα: τι ηλεκτροπαραγωγικές δυνατότητες υπάρχουν και εάν επίσης υπάρχει η δυνατότητα για την τροφοδοσία του δικτύου. Με βάση τις ίδιες πηγές το ενδιαφέρον εστιάζεται στα πεδία με υψηλή ενθαλπία και κατ’ επέκταση στην ηλεκτροπαραγωγή.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως το νομικό πλαίσιο γύρω από τη γεωθερμία εξελίσσεται συνέχεια και πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας είναι να υπάρξουν ρυθμιστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης της γεωθερμίας στη χώρα μας.  Άλλωστε το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει πως μέχρι το 2030 θα υπάρξουν έργα γεωθερμίας 100MW.

Το ΥΠΕΝ λαμβάνοντας υπόψιν το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και το επενδυτικό ενδιαφέρον, αναφέρει στο ΕΣΕΚ πως «μολονότι υπάρχουν περιοχές στην επικράτεια που διαθέτουν σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό προς εκμετάλλευση, η ελλιπής ενημέρωση και οι τεχνικές δυσκολίες στην εφαρμογή και ανάπτυξη των σχετικών δικτύων τηλεθέρμανσης θέτουν τις βασικότερες προκλήσεις για την περίπτωση της γεωθερμίας σε διάφορες περιοχές της επικράτειας που διαθέτουν σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό προς εκμετάλλευση.

Στον τομέα της εκμετάλλευσης πεδίων για ηλεκτροπαραγωγή δεν έχουν υπάρξει εξελίξεις, είτε λόγω τεχνικών ελλείψεων και προβληματικών αδειοδοτικών διαδικασιών, είτε λόγω αντιδράσεων εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών, στερώντας έτσι από το ηλεκτρικό σύστημα μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνεχούς και ευέλικτης παραγωγής». Επομένως, ένα πολύ σημαντικό ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη των δικτύων. Η ανάπτυξή τους θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το ενδιαφέρον για αξιοποίηση της γεωθερμίας και σε άλλες περιοχές της χώρας για την κάλυψη των αναγκών είτε σε θέρμανση, είτε για χρήση στην αγροτική παραγωγή.

Σε παγκόσμιο επίπεδο πάντως σε πρόσφατη έρευνα της Technavio για τη αγορά της γεωθερμικής ενέργειας εκτιμάται πως αυτή θα αυξηθεί κατά 41,49 TWh κατά την περίοδο 2020-2024. Επιπλέον, προβλέπεται πως η αυξανόμενη τεχνολογική πρόοδος στη βιομηχανία γεωθερμικής ενέργειας αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη της αγοράς γεωθερμικής ενέργειας. Η γεωθερμική ενέργεια σύμφωνα με αναλυτές αναδύεται ως μία από τις πιο αξιόπιστες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας λόγω του ό,τι είναι φιλική προς το περιβάλλον και μπορεί να είναι διαθέσιμη σε μόνιμη βάση.