Δυσοίωνες οι Προβλέψεις Διαφόρων Οργανισμών για την Παγκόσμια Οικονομική Ανάπτυξη τα Επόμενα Χρόνια

Δυσοίωνες οι Προβλέψεις Διαφόρων Οργανισμών για την Παγκόσμια Οικονομική Ανάπτυξη τα Επόμενα Χρόνια
Του Δημήτρη Μεζαρτάσογλου
Τρι, 24 Μαρτίου 2020 - 08:10

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), κ. Άνχελ Γκουρία, το οικονομικό σοκ είναι ήδη μεγαλύτερο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ή των οικονομικών συνεπειών των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, αναφέροντας σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC 

(βλέπε χθεσινό σχετικό άρθρο στο energia.gr), ενώ τόνισε ότι είναι «ευσεβείς πόθοι» να πιστεύει κανείς ότι οι χώρες θα επανακάμψουν γρήγορα. Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ έχει ήδη καλέσει τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να διασφαλίσουν ταχύτατους ελέγχους και όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού. 

Επίσης, ο κ. Γκουρία παραδέχθηκε ότι η πρόσφατη προειδοποίηση του Οργανισμού ότι η πανδημία θα μπορούσε να μειώσει τους ρυθμούς παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης στο 1.5% φαντάζει πλέον ιδιαίτερα αισιόδοξη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας θα είναι ορατές τα επόμενα χρόνια, προβλέποντας ότι πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες θα εισέλθουν σε φάση ύφεσης τους επόμενους μήνες. Βέβαια, αρκετοί οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, καθώς πληθαίνουν τα στοιχεία για ζημιές σε επιχειρήσεις από την «παράλυση» των εφοδιαστικών αλυσίδων και της καταναλωτικής δαπάνης.

Είναι σαφές ότι η συνεχιζόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού αυξάνει την αβεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Υπό αυτές τις συνθήκες και με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Γκουρία, αρκετοί διεθνείς οργανισμοί έχουν ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής οικονομίας.  

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις (Μάρτιος 2020) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο ρυθμός ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ το 2020 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0.8%, έναντι 1.1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη (Δεκέμβριος 2019), υπό την προϋπόθεση μιας περιορισμένης εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με δύο εναλλακτικά δυσμενή σενάρια της ΕΚΤ όσον αφορά στην εξάπλωση του κορωνοϊού και στη διάχυση των επιπτώσεών του, εκτιμάται ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης το 2020 θα επιβραδυνθεί περαιτέρω κατά 0.6 έως 1.4 ποσοστιαίες μονάδες.

Επίσης, η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων JP Morgan εκτίμησε ότι η ευρωζώνη θα εισέλθει σε βαθιά ύφεση τα πρώτα δύο τρίμηνα του τρέχοντος έτους, κατά -1.8% και -3.3% το 1ο και το 2ο τρίμηνο αντίστοιχα, ακολουθούμενη από πολύ χαμηλή ανάκαμψη τα τελευταία δύο τρίμηνα του έτους, οδηγώντας την συνολική εκτίμηση όλου του 2020 σε συρρίκνωση.  

Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι και οι πρόσφατες εκτιμήσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, που αναφέρουν παγκόσμια κατάρρευση της οικονομίας και της υγείας σε βάθος 6-8 εβδομάδων. Μάλιστα, η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα είναι ο χαμηλότερος εδώ και 30 χρόνια και θα υποχωρήσει κάτω από το 2%. Ωστόσο, το πιο αισιόδοξο σενάριό της αναμένει ανάκαμψη στο 2ο εξάμηνο του 2020.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία (Ιανουάριος 2020) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ εκτιμάται ότι επιβραδύνθηκε σημαντικά στο 2.9% το 2019, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, έναντι 3.6% το 2018, και αναμένεται να φτάσει το 3.3% το 2020. Ωστόσο, η ανωτέρω πρόβλεψη του ΔΝΤ για το τρέχον έτος αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα κάτω το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερες από 20 χώρες έχουν ήδη προσφύγει στο ΔΝΤ ζητώντας οικονομική υποστήριξη, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Όπως πρόσφατα ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κα. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, το Ταμείο είναι σε ετοιμότητα να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τη δανειοδοτική του ικανότητα ύψους 1 τρισ. δολαρίων, ώστε να στηρίξει τις χώρες-μέλη.

Επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις των φορέων και των εκπροσώπων σημαντικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2019, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπεται μηδενική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2020 λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) εκτιμά ότι για τον τουρισμό, το εμπόριο και τη ναυτιλία ξεκινά μια φάση συρρίκνωσης, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει μεγάλη ανάσχεση στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Μεγάλο κίνδυνο εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει ο κλάδος των εξαγωγών, ο οποίος ήδη πλήττεται από το κλείσιμο των συνόρων με την Ιταλία, αγορά που καλύπτει το 10% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών. Πρόβλημα αποτελεί και το κλείσιμο των συνόρων με την Βουλγαρία, η οποία αποτελεί κορυφαίο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών αλλά και βασική δίοδος για την διοχέτευση των ελληνικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, σημαντικές απώλειες καταγράφει ήδη και ο κλάδος της μαζικής εστίασης, με τα καταστήματα να εισέρχονται στην δεύτερη εβδομάδα υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας.

Ωστόσο, τις μεγαλύτερες απώλειες αναμένεται να καταγράψει ο τουριστικός κλάδος, ο οποίος έχει ήδη πληγεί από ακυρώσεις σε καταλύματα εξαιτίας του φόβου, αλλά και των δυσκολιών που υπάρχουν στην μετακίνηση των τουριστών.

Τέλος, είναι προφανές ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει επιπτώσεις και στην παγκόσμια και ελληνική αγορά ενέργειας, επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό τους κλάδους του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού και των ΑΠΕ, μεταξύ άλλων, σε όρους προσφοράς και ζήτησης.