Ηνωμένο Βασίλειο: Η Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια θα Καλύπτει Πάνω Από το 1/3 των Αναγκών σε Ηλεκτρισμό Έως το 2030

Ηνωμένο Βασίλειο: Η Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια θα Καλύπτει Πάνω Από το 1/3 των Αναγκών σε Ηλεκτρισμό Έως το 2030
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 20 Μαρτίου 2020 - 08:15

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει αυτή στιγμή περίπου το 35% της παγκόσμιας αιολικής χωρητικότητας, προσφέροντας ηλεκτρική ενέργεια σε χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ τα βήματά του ακολουθούν οι ΗΠΑ. Τελευταίο παράδειγμα το project στη Βιρτζίνια που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Η Dominion Energy, σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 2.600 MW, στη Βιρτζίνια.  Το έργο έχει ως στόχο να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια μηδενικού άνθρακα για την τροφοδοσία με ηλεκτρισμό σε 650.000 σπίτια της Βιρτζίνια. Η κατασκευή αναμένεται να αρχίσει το 2024 και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το 2026.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν έρευνες στον ωκεανό για τον προσδιορισμό του δυνητικού αντίκτυπου του έργου στην ωκεάνια και θαλάσσια ζωή. Ο στόχος της Dominion Energy είναι να επιτύχει μέχρι το 2050 καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου από τις δραστηριότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου. Η επέκταση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στη Βιρτζίνια, καθώς και επενδύσεις σε ανανεώσιμο φυσικό αέριο, αποθήκευση μπαταριών και υδροηλεκτρική αποθήκευση, θα βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου, εκτιμά η εταιρεία.

Την ίδια ώρα το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει εγκαταστήσει περίπου το 35% της παγκόσμιας αιολικής χωρητικότητας- 8,5 GW, η οποία προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερες από 7,5 εκατομμύρια βρετανικές κατοικίες όλο το χρόνο. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να τετραπλασιάσει την χωρητικότητα μέχρι το 2030, οπότε η υπεράκτια αιολική θα καλύπτει περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών ετήσιων αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένα από τα έργα -το Dogger Bank  στη Βόρεια Θάλασσα, 130χλμ. από την ακτή του Yorkshire στην Αγγλία, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023. Η συνολική επένδυση ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει τρία αιολικά πάρκα ικανά να παράγουν αρκετή ενέργεια για 4,5 εκατομμύρια σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο, καλύπτοντας το 5% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Τέλος, στην Ιαπωνία, όπου ήδη οι κινήσεις για την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας βρίσκονται σε εξέλιξη ανακοινώθηκε μια ομάδα εργασίας με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης του τομέα. Οι φιλοδοξίες είναι να αυξηθεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από 16% σε 24% έως το 2030 μέσω ενός συνδυασμού μεθόδων - η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η μεγαλύτερη σε ποσοστό 9,2%, ενώ η αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 1,7%. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε πέρυσι ότι μέχρι το 2040 η υπεράκτια αιολική ενέργεια από μόνη της έχει τη δυνατότητα να καλύψει συνολικά τη ζήτηση ισχύος της Ιαπωνίας. Η Marubeni Corporation ετοιμάζεται να ξεκινήσει το πρώτο μεγάλης κλίμακας υπεράκτιο έργο αιολικής ενέργειας στην Ιαπωνία. Σχεδιάζονται γύρω στις 33 τουρμπίνες στα λιμάνια της Akita και του Noshiro και θα τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη του 2022. Τα δύο αιολικά πάρκα με χωρητικότητα 140MW θα περιλαμβάνουν ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες σε στεριά και θάλασσα και εκτιμάται ότι η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται θα υποστηρίξει περίπου 47.000 σπίτια.