Σε εφαρμογή έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες τα μέτρα προστασίας του προσωπικού των ενεργειακών επιχειρήσεων με φόντο την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Τόσο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και από τις διοικήσεις των ενεργειακών επιχειρήσεων εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα υπάρχει αδιάλειπτη τροφοδότηση της αγοράς με ρεύμα, φυσικό αέριο και υγρά καύσιμα. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ μέχρι τις 10 Απριλίου οι σταθμοί παραγωγής και τα ορυχεία λειτουργούν με το προσωπικό, που έχει 

χαρακτηρισθεί ως κρίσιμο, ενώ η τηλεργασία προβλέπεται σε ελάχιστες περιπτώσεις με σκοπό να αποφεύγεται ο μεγάλος συνωστισμός. 

Από την άλλη πλευρά, τα εργοτάξια θα λειτουργούν με το ελάχιστο προσωπικό για την επίβλεψη του εργολάβου. Πάντως ερωτήματα εγείρονται σε σχέση με τη συνέχιση των εργασιών στην Πτολεμαΐδα 5, όπου απασχολούνται τουλάχιστον 1800 εργαζόμενοι και με το εργατικό κέντρο Πτολεμαΐδας να ζητά περιορισμό των εργασιών.

«Εμείς εδώ στο Υπουργείο Ενέργειας απαγορεύεται να πέσουμε», ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στον Ρ/Σ RealFM τόνισε χθες πως  «πρέπει πάση θυσία να υπάρχει αδιάλειπτη τροφοδότηση της αγοράς με ρεύμα, με φυσικό αέριο και με υγρά καύσιμα. Πρέπει να μείνει ανοιχτή η ΔΕΗ, ανοιχτός ο ΑΔΜΗΕ,  ο ΔΕΔΔΗΕ, ανοιχτά τα διυλιστήρια, ανοιχτή η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ. Και θα μείνουν φυσικά, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες. Έχουμε ήδη ξεκινήσει συνεννοήσεις εδώ και αρκετό καιρό και υπάρχουν ρυθμίσεις σε όλες τις εταιρίες διοικητικές, λειτουργικές, χωροταξικές που επιτρέπουν να γίνεται ομαλή τροφοδότηση της αγοράς. Το Υπουργείο εγγυάται – ότι στους 3 τομείς που ανέφερα: ηλεκτρική ενέργεια – φυσικό αέριο – υγρά καύσιμα, ό,τι και να γίνει, όποιο σενάριο και να επικρατήσει η χώρα θα μείνει όρθια».

Πηγές της ΓΕΝΟΠ τονίζουν στο energia.gr πως αυτή τη στιγμή δεν παρατηρούνται προβλήματα, όπου είναι αναγκαίο υπάρχει η δυνατότητα της τηλεργασίας, ενώ και στον χώρο του φυσικού αερίου υπάρχει η εκτίμηση ότι τα μέτρα αποφασίστηκαν γρήγορα και είναι στη σωστή κατεύθυνση. Να σημειωθεί πάντως σε αυτό το σημείο πως οι εργαζόμενοι θέτουν το ερώτημα: πώς μπορούμε να μιλάμε για απρόσκοπτη τροφοδότηση του συστήματος όταν το προσωπικό ασφαλείας είναι εργολαβικό προσωπικό; Είναι γνωστό πως τόσο στη ΔΕΠΑ, όσο και στο ΔΕΣΦΑ ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στο ΔΕΣΦΑ το 65% των εργαζομένων ανήκει σε αυτή την κατηγορία, ενώ και στη ΔΕΠΑ 40 εργαζόμενοι είναι μόνιμοι και 140 εργολαβικοί. Τον περασμένο Ιανουάριο στον ΔΕΣΦΑ είχε ξεκινήσει μια διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού, η οποία βέβαια μετά και τις τελευταίες εξελίξεις έχει διακοπεί. Βέβαια, να επισημάνουμε πως το ζήτημα των εργολαβικών εργαζομένων είναι διαχρονικό και μεταφέρθηκε στην τωρινή κυβέρνηση από την προηγούμενη, ενώ εκτός από τις προαναφερόμενες εταιρείες το πρόβλημα αυτό υφίσταται και στα ΕΛ.ΠΕ.