Με δεδομένο ότι  η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ποια θα είναι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ursula von der Leyen έθεσε ψηλά των πήχη το προηγούμενο διάστημα, λέγοντας πως η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει η πρώτη ήπειρος κλιματικά ουδέτερη  από εκπομπές άνθρακα, μέχρι το 2050. Βέβαια, ο στόχος της αντιμετώπισης της κλιματικής 

αλλαγής περνάει και από το ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ΗΠΑ και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Ε.Ε. Άλλωστε, η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ, Ditte Juul Jørgensen πριν λίγες ημέρες, δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο και θα πρέπει να βοηθήσουν την Ευρώπη στην επίτευξη των στόχων της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που ανακοινώθηκε το προηγούμενο διάστημα περιλαμβάνει στόχους για τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των μειώσεων των εκπομπών, νέες ενεργειακές υποδομές και τεχνολογία. Αν και η ΕΕ έχει θέσει τον γενικό στόχο για το σχέδιο, η Juul Jørgensen τόνισε πρόσφατα ότι τα κράτη μέλη θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της δράσης. "Όλα τα κράτη μέλη μας υποβάλλουν εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να επιτύχουν τους συμφωνημένους στόχους για το 2030", ανέφερε. Οι στόχοι αυτοί, όπως εξήγησε, περιλαμβάνουν όχι μόνο τη μείωση των εκπομπών, αλλά και την «ανανεώσιμη ενέργεια, την ενεργειακή απόδοση, την εσωτερική αγορά, τη βελτίωση των συνδέσεών μας, την κατασκευή υποδομών και την έρευνα και την καινοτομία». Ενώ το σχέδιο της ΕΕ "θέτει μια πολύ σαφή πορεία και μια κοινή κατεύθυνση για όλους", δήλωσε η Juul Jørgensen, υπάρχει "πολύ περιθώριο για εθνικές επιλογές", καθώς "εναπόκειται σε κάθε κυβέρνηση να αποφασίσει το δικό της ενεργειακό μείγμα." Υπογράμμισε πως παρά τη δημόσια διαφωνία που έχουν εκφράσει οι ΗΠΑ για την κλιματική απειλή θα πρέπει να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων για την αντιμετώπιση της. Υποστήριξε δε, ότι μέχρι στιγμής η "ενεργειακή συνεργασία ΗΠΑ-ΕΕ ήταν εξαιρετική και πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί".  Έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένη όταν είπε πως το φυσικό αέριο είναι μια σημαντική ευκαιρία για την διατλαντική συνεργασία, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι «θα χρειαστούμε φυσικό αέριο ως μέρος της μετάβασης.

Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πάντως και στην ατζέντα της εσωκομματικής διαδικασίας του δημοκρατικού κόμματος για την ανάδειξη του υποψηφίου για τις εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Bernie Sanders  υποστηρίζει το Green New Deal, με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη, τις θέσεις εργασίας και την υγειονομική περίθαλψη. Η εκστρατεία του υπόσχεται να κηρύξει την αλλαγή του κλίματος μέσω της επένδυσης 16,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Από την πλευρά της, η γερουσιαστής και υποψήφια Elizabeth Warren ζήτησε να δαπανηθούν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια για να μεταφέρουν τις ΗΠΑ σε 100% καθαρή ενέργεια σε 10 χρόνια. Η Amy Klobuchar  δηλώνει ότι θα ασκήσει τη δύναμη της Προεδρίας για να αποσυρθεί γρήγορα η κλιματική και ενεργειακή πολιτική της διοίκησης Trump.  Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα του Joe Biden είναι γνωστό πως επί προεδρίας Ομπάμα είχαν θεσπιστεί κανονισμοί για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Ο Biden πλέον ζητά να δαπανηθούν 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια για να τερματιστούν τελείως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ μέχρι το 2050. Τέλος, ο δήμαρχος του South Bend και υποψήφιος Pete Buttigieg αναφέρει πως το σχέδιο του απαιτεί 10ετή δέσμευση για χρηματοδοτήσεις ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επανεκπαίδευση των εργαζομένων που πιθανότατα θα χάσουν τις παλιές θέσεις εργασίας τους στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα εκτιμώντας ότι θα δημιουργηθούν 3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Στην Ευρώπη την ίδια ώρα ανησυχία, σε πολλές χώρες όπως η Πολωνία προκαλεί η ενεργειακή μετάβαση και αναφέρουν πως θα είναι αρκετά δαπανηρή  η μετάβαση σε ΑΠΕ  και ότι τα αναγκαία κονδύλια θα αφαιρεθούν από τις πολιτικές συνοχής και γεωργίας.  Ο Πολωνός υφυπουργός Ταμείων και Περιφερειακής Πολιτικής Grzegorz Puda δήλωσε ότι η βελτίωση της πρόσβασης στο φυσικό αέριο στην Πολωνία θα επιτρέψει τη μείωση των εκπομπών CO2 της χώρας κατά 60%. Η προτεραιότητα της πολωνικής κυβέρνησης είναι να παραταθεί η χρηματοδότηση της ΕΕ για την υποδομή φυσικού αερίου, ώστε να μπορεί να συμπεριληφθεί και στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-2027. Η Πολωνία ενδιαφέρεται περισσότερο για τη διοχέτευση της χρηματοδότησης της ΕΕ στη διανομή φυσικού αερίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής, ανέφερε ο υπουργός.