Ο κορωνοϊός αποτελεί πλέον μια από τις κυρίαρχες συζητήσεις σε μια παρέα. Ίσως και την πλέον δημοφιλή λέξη στην μηχανή αναζήτησης της Google. Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή τελούν υπό συναγερμό, προσπαθώντας να περιορίσουν τον ιό. Όσο καθησυχαστικοί και αν είναι οι ειδικοί, επικαλούμενοι το πολύ μικρό ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών, οι επιπτώσεις της επιδημίας είναι πολυδιάστατες 

και θα διαρκέσουν ίσως πολύ περισσότερο από την ζωή του ίδιου του ιού. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Είναι ο φόβος των ανθρώπων, που μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις. Όπως συμβαίνει και στις τρομοκρατικές επιθέσεις, μια επιδημία προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, αβεβαιότητα και σε κάποιες περιπτώσεις πανικό. Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά  μπορεί να διαταράξουν την καθημερινότητα ενός πολίτη, μειώνοντας τις μετακινήσεις του, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στην παραγωγικότητά του, αλλά και στην αγοραστική του δύναμη. Αυτό ακριβώς φοβούνται οι διεθνείς αναλυτές και κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου. Η εικόνα των διεθνών χρηματιστηρίων δείχνει το κλίμα που επικρατεί στις αγορές, που έχουν μολυνθεί από τον ιό.. του φόβου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οικονομολόγοι της Oxford Economics Ltd. εκτιμούν ότι η διεθνής κρίση στο τομέα της υγείας θα μπορούσε να αφαιρέσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια από το παγκόσμιο ΑΕΠ. Οι σοβαρές αυτές απώλειες θα οφείλονται στην  απουσία των εργαζομένων από την εργασία τους, στη χαμηλότερη  παραγωγικότητα, στην περιορισμένη ταξιδιωτική κίνηση, στη διαταραχή των εφοδιαστών αλυσίδων, καθώς και στο μειωμένο εμπόριο και τις λιγότερες επενδύσεις.

«Ο ιός Covid-19, μία παγκόσμια υγειονομική κρίση, έχει διαταράξει την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη», δήλωσε  η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ενώπιον των υπουργών Οικονομικών και των  διοικητών  των κεντρικών τραπεζών των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη που συνήλθαν το Σαββατοκύριακο  στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα, ο  Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι επεσήμανε ότι η αναμενόμενη ανάκαμψη της ιταλικής, γαλλικής και γερμανικής οικονομίας μετά την επιβράδυνσή τους στα τέλη του 2019 είναι τώρα αβέβαιη λόγω του κορωνοϊού. Μιλώντας σε ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε πως «οι προοπτικές για τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης δεν ήταν αισιόδοξες, αλλά υπήρχε η ελπίδα μίας ανάκαμψης. Δυστυχώς, λόγω και της έξαρσης του κορωνοϊού, ίσως να μην υπάρξει αυτή η ανάκαμψη».

Στην Ιταλία, που έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από την επιδημία θα είναι «πολύ ισχυρός». Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχεται ο ιταλικός τουρισμός και κατά συνέπεια ο τομέας των μεταφορών. Η Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) εκτιμά ότι η ετήσια ζημιά στον κλάδο θα φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. H Lufthansa εξετάζει να αναστείλει τις προσλήψεις καθώς προσπαθεί να υπολογίσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Handelsblatt. O Χάρι Χομάιστερ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας, δήλωσε ότι εξετάζεται η λήψη μέτρων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως είναι καθησυχαστική, καθώς όπως  ανακοίνωσε δεν εξετάζει ακόμα την αναστολή των ταξιδιών εντός της περιοχής του Σένγκεν, αλλά εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης. Είναι άλλωστε βέβαιο ότι ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε τέτοιες περιπτώσεις.