Κίνδυνος ανατροπής στους σχεδιασμούς του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του αρμόδιου υπουργείου για την υλοποίηση του target model (μοντέλο-στόχος), που αποτελεί δέσμευση της χώρας με καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο του 2020, βάζει απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ που έγινε γνωστή μόλις την περασμένη Τετάρτη 

(19/2). Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» με μία ανεξήγητη απόφαση που αιφνιδίασε τη διοίκηση αλλά και τους μετόχους του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η ΕΛΣΤΑΤ το ενέταξε στο μητρώο των φορέων της γενικής κυβέρνησης. «Μας δημιουργεί πολύ σοβαρό πρόβλημα και περιμένουμε από την ΕΛΣΤΑΤ να μας ενημερώσει για τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, καθώς και διορθωτικές κινήσεις ώστε να μην κινδυνεύσει η υλοποίηση του target model και η έναρξη λειτουργίας της αγοράς παραγώγων που αποτελούν δεσμεύσεις της χώρας», ανέφερε στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Γιώργος Ιωάννου.

Η διοίκηση του ΕΧΕ ενημερώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ για την κατάταξή του στο μητρώο φορέων της γενικής κυβέρνησης μόλις την περασμένη εβδομάδα, ενώ την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο ενημέρωσε με επιστολές τους μετόχους, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Ιωάννου, «δεν μπορούν να πιστέψουν ότι υπάρχει τέτοια εξέλιξη, η οποία δημιουργεί πρόβλημα ακόμη και στη συμμετοχή τους στο Χρηματιστήριο Ενέργειας».

Ο λόγος γίνεται για την EBRD, η οποία συμμετέχει με ποσοστό 20% στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς το καταστατικό της δεν επιτρέπει τη συμμετοχή της σε δημόσιους οργανισμούς, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για έξοδό της εάν η κατάσταση δεν ανατραπεί αλλά και για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), το οποίο συμμετέχει με ποσοστό 10%. EBRD και ΧΑΚ εισήλθαν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας όταν αυτό ήταν ιδιωτική εταιρεία και τώρα βλέπουν ότι αίφνης μετατρέπεται σε δημόσια. «Μας ανησυχεί αυτή η εξέλιξη και το εξετάζουμε με τους νομικούς μας συμβούλους», ανέφερε στην «Κ» ο εκπρόσωπος του ΧΑΚ στο Δ.Σ. του ΕΧΕ, Μαρίνος Χριστοδουλίδης.

Νομικές κινήσεις εξετάζει τώρα και το ΕΧΕ αλλά και το Χρηματιστήριο Αθηνών, που αποτελεί τον βασικό μέτοχο στο ΕΧΕ με ποσοστό 21%. Για τις εξελίξεις έχει ενημερωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα δώσει διέξοδο στην εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει για να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Η ρύθμιση, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ, θα προβλέπει ένα αντίστοιχο καθεστώς με αυτό του ΤΑΙΠΕΔ και του υπερταμείου, αναφέροντας ρητώς ότι οι διατάξεις του δημοσίου τομέα και των δημοσίων συμβάσεων, όπως και ο μηνιαίος έλεγχος του προϋπολογισμού, δεν θα ισχύουν για το ΕΧΕ.

«Η ερμηνεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι συμβατή με την αρχική ιδέα δημιουργίας του ΕΧΕ», τονίζουν οι ανωτέρω κύκλοι, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει σε αποφάσεις μιας ανεξάρτητης αρχής.  Όμως με την απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ διακυβεύονται οι δεσμευτικοί στόχοι της χώρας για τη λειτουργία του νέου μοντέλου αγοράς που θα υποκαταστήσει το σημερινό, τους οποίους υλοποιεί το ΕΧΕ και μάλιστα με δεσμευτικές προθεσμίες και την απειλή προστίμων από τη ΡΑΕ βάσει υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας μόλις στις 31 Ιανουαρίου. Μάλιστα, ο σχεδιασμός αυτός έχει μπει στην τελική ευθεία και το διοικητικό συμβούλιο του ΕΧΕ είχε προγραμματίσει στη συνεδρίαση της Τετάρτης την έγκριση των απαιτούμενων αδειών για τη λειτουργία της αγοράς παραγώγων στις 16 Μαρτίου, προκειμένου να τις καταθέσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διαδικασία που «πάγωσε» λόγω της απόφασης της ΕΛΣΤΑΤ.

Ερωτήματα για την απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ εξέφραζαν σήμερα στο energia.gr παράγοντες της αγοράς, επισημαίνοντας και τον αρνητικό αντίκτυπο στις επενδύσεις, σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση δίνει μάχη για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στη χώρα.

“Η λειτουργία του ΕΧΕ βάσει του Target Model αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Ελληνικής ενεργειακής αγοράς με ιδιαίτερα σοβαρές περιφερειακές επιπτώσεις. Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή εμπλοκή στην ακολουθούμενη σήμερα διαδικασία δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά ως προς τις προθέσεις αυτών που ευθύνονται για το νέο αυτό εμπόδιο. Προφανώς και υποσκάπτουν την προσπάθεια της χώρας να εξέλθει από την επενδυτική της απομόνωση”, επισημαίνουν οι ανωτέρω παράγοντες.