Μήπως το EastMed Act Πέρασε Χάρη στις Πιέσεις του State Department και του Πενταγώνου;

Μήπως το EastMed Act Πέρασε Χάρη στις Πιέσεις του State Department και του Πενταγώνου;
Του Σάββα Πούλου*
Τετ, 12 Φεβρουαρίου 2020 - 17:22

Διαβάσαμε στα ΜΜΕ ότι κάποια πετρελαϊκή εταιρία και κάποιες οργανώσεις πίεσαν προκειμένου να ψηφιστεί η Νομοθετική Πράξη Εast Med Act, τον περασμένο Δεκέμβρη. Η πίεση από τις οργανώσεις είναι αλήθεια, αλλά δεν είχε σε καμιά περίπτωση την δυναμική να αναγκάσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να υπογράψει αυτό το σχέδιο. Όσο δε αφορά στην πίεση από την πετρελαϊκή, αυτό σίγουρα δεν ισχύει, καθότι μια πετρελαϊκή εταιρία 

δεν δεσμεύεται εκ των πρότερων για τον τρόπο που θα μεταφέρει τους υδρογονάνθρακες, όταν και εφόσον τους ανακαλύψει. Ως εκ τούτου κάποια άλλη ήταν η αιτία που “πίεσε” τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να υπογράψει αυτό το σχέδιο. Και χρησιμοποιώ την λέξη “πίεσε” διότι ο Πρόεδρος παρουσίασε τις αντιρρήσεις του για το EastMed Act σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση, αλλά δεν μπορούσε να το ακυρώσει, καθώς είναι μέρος του νόμου για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η υπογραφή για την κατασκευή του EastMed Act από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, νομικά σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το παράνομο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, καθότι όταν σχεδιάζεις να κατασκευάσεις έναν υποθαλάσσιο αγωγό που περνάει από την ΑΟΖ κάποιου κράτους, είναι απαραίτητο να λάβεις άδεια από το συγκεκριμένο κράτος. Το γεγονός ότι τα κράτη που υποστηρίζουν επίσημα την κατασκευή του αγωγού EastMed (δηλαδή το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα) έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα, σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να λάβουν άδεια από κανένα άλλο κράτος για την κατασκευή του εν λόγω αγωγού. Αυτό ακριβώς είναι που αναγνωρίζουν επίσημα οι ΗΠΑ. Δηλαδή, ότι δεν χρειάζεται να ερωτηθεί η Τουρκία για την κατασκευή του αγωγού. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι η παράνομη ΑΟΖ που έχει συμφωνήσει η Τουρκία με την Λιβύη, δεν υφίσταται και δεν αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ, αφού ο αγωγός EastMed διασχίζει αυτή την ΑΟΖ.

Προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται για μια μεγάλη νίκη της Ελλάδος και ότι η στήριξη για την υπογραφή του EastMed Act προήλθε από το State Department και το Πεντάγωνο. Η υπογραφή του EastMed Act φανερώνει ότι η Τουρκία ήδη δέχεται κυρώσεις από το State Department και το Πεντάγωνο, για την αγορά των S 400 και λόγω της εμπλοκής της στην κατασκευή του Turkish Stream. Το σίγουρο όμως είναι ότι λόγω της νομοθετικής πράξης που υπέγραψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ και επισήμως δεν αναγνωρίζουν το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης.

* Ο Σάββας Πούλος είναι Σύμβουλος Ενεργειακής Διπλωματίας & Ανάπτυξης Αγοράς Φυσικού Αερίου.