H γεωθερμική ενέργεια είναι έτοιμη να ξεκινήσει ξανά στην Καλιφόρνια, παρά τις διαφοροποιήσεις που υπήρχαν κυρίως ως προς το κόστος των έργων. Στην Καλιφόρνια η γεωθερμική ενέργεια το 2018 αντιστοιχούσε στο 4,5% της παραγωγής ηλεκτρικής 

ενέργειας. Τρεις τοπικοί φορείς παροχής ενέργειας έχουν υπογράψει συμβάσεις αυτό το μήνα για ηλεκτρική ενέργεια από νέες γεωθερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, μία στην Imperial County και ακόμα μια στην κομητεία Mono κατά μήκος της Ανατολικής Σιέρα. Τα νέα εργοστάσια θα είναι οι πρώτες γεωθερμικές εγκαταστάσεις στην Καλιφόρνια τα τελευταία δέκα χρόνια σηματοδοτώντας ένα μακρόπνοο σημείο καμπής για μια τεχνολογία που θα μπορούσε να παίξει κρίσιμο ρόλο στη μετάβαση του κράτους σε καθαρότερες πηγές ενέργειας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διάνοιξη φυσικών θερμαινόμενων υπόγειων δεξαμενών για τη δημιουργία ατμοστρόβιλων .

Παρόλα αυτά όπως επισημαίνουν ξένα μέσα ενημέρωσης το υψηλό κόστος παραμένει «αγκάθι». Η οικοδόμηση μιας γεωθερμικής εγκατάστασης μπορεί να είναι μερικές φορές πιο ακριβή από ένα ηλιακό ή αιολικό πάρκο, πράγμα που σημαίνει ότι οι φορείς εκμετάλλευσης των γεωθερμικών εγκαταστάσεων πρέπει να χρεώνουν περισσότερο για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν.Στην Καλιφόρνια η γεωθερμική ενέργεια το 2018 αντιστοιχούσε στο 4,5% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – ενώ η αιολική ενέργεια αποτελούσε το μεγαλύτερο μέρος της ανανεώσιμης ενέργειας της Καλιφόρνια.

"Στο προσκήνιο, η γεωθερμία τείνει να είναι πιο ακριβή από άλλες ΑΠΕ, ειδικά την ηλιακή. Αλλά πρέπει να εξετάσετε πραγματικά την πρόταση αξίας, όχι μόνο το κόστος", δήλωσε η Monica Padilla, διευθύντρια πόρων ενέργειας της Silicon Valley Clean Energy.Η Silicon Valley Clean Energy συνεργάστηκε με έναν άλλο τοπικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, την Monterey Bay Community Power, για να διαπραγματευτεί μια σύμβαση με την Ormat Technologies με σκοπό την δημιουργία ενός γεωθερμικού εργοστασίου ισχύος 14 MW, στην κομητεία Mono.

Στην Ευρώπη, η Shell Geothermal BV και η διοίκηση του Λιμένα του Ρότερνταμ έχουν εξασφαλίσει άδεια εξερεύνησης από το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αναπτυχθούν έργα γεωθερμικής ενέργειας στο δυτικό τμήμα του λιμένα. Τα επόμενα δύο χρόνια θα επικεντρωθούν στη σύναψη συμφωνιών με δυνητικούς αγοραστές γεωθερμικής ενέργειας. Η βιομηχανία στο Ρότερνταμ καταναλώνει πολλή ενέργεια. Εκτιμάται ότι εάν η γεωθερμική θερμότητα μπορεί να φθάσει στην επιφάνεια ως ζεστό νερό, μπορεί να χρησιμεύσει ως μια καλή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ιδιαίτερα για την παραγωγή ατμού για τη βιομηχανία. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση κατοικιών και θερμοκηπίων μέσω ενός περιφερειακού δικτύου θερμότητας.