Ο Ερντογάν Βάζει την Ιταλία στο Κάδρο του MoU με Λιβύη- Η Ρώμη Διαψεύδει αλλά Κοιτάζει και τα Συμφέροντά της

Ο Ερντογάν Βάζει την Ιταλία στο Κάδρο του MoU με Λιβύη- Η Ρώμη Διαψεύδει αλλά Κοιτάζει και τα Συμφέροντά της
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 21 Ιανουαρίου 2020 - 20:04

Διαψεύδει το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας την είδηση που διέρρρευσε νωρίτερα, σήμερα Τρίτη,  σύμφωνα με την οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων στην ΝΑ Μεσόγειο. «Οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία φέρεται

 να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων, στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της 'Αγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης» τονίζει το ιταλικό υπουργείο εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: «Αυτό που η Ιταλία υποστηρίζει εδώ και καιρό είναι ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο θα έπρεπε να ιδωθεί ως μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει κανείς, μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων χωρών. Αυτό απαιτεί, μεταξύ των άλλων, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών να πραγματοποιηθεί διαμέσου διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Είναι η θέση που εκφράσαμε τους τελευταίους μήνες, στις τουρκικές αρχές, σε όλες τις συναντήσεις μας».

Η υπόθεση ξεκίνησε νωρίτερα το απόγευμα, σήμερα, όταν η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε στην εξίσωση του μνημονίου της χώρας του με την Λιβύη, για γεωτρήσεις στην περιοχή, και την Ιταλία, προκάλεσε αναστάτωση. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο η Άγκυρα έχει επαφές με τη Ρώμη για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Λιβύης.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η Ρώμη, η οποία παρατηρεί με δυσαρέσκεια την απομόνωση την οποία της επέβαλαν οι πρωτοβουλίες της Άγκυρας στην πρώην αποικία της, καθώς επιχείρησε να αποδειχθεί ρυθμιστικός παράγοντας στην Λιβύη, εξακολουθεί να διατηρεί επαφές με την τουρκική πολιτική ηγεσία, με την ελπίδα να αποκομίσει τα οφέλη που της αναλογούν.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές της με την Τουρκία, μέσω της σύστασης ενός μόνιμου επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Βερολίνου, είχε διμερή συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, στης οποίας το τέλος υπογράμμισε την καθοριστική σημασία της συνεργασίας της χώρας του με την Άγκυρα.

Μολονότι η Ρώμη καταδίκασε, αρχικά, το MoU Τουρκίας-Λιβύης, εν τούτοις, ο κ. Ντι Μάιο αρνήθηκε να υπογράψει τα τελικά συμπεράσματα της συνάντησης του Καΐρου, με τους ομολόγους του Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου και Κύπρου. Η Ρώμη, ουσιαστικά, προσπαθεί να εξασφαλίσει άμεση, συνεχή επικοινωνία τόσο με την Μόσχα, όσο και με την Άγκυρα, με απώτερο στόχο να επανακάμψει ως ισχυρός και καθοριστικός παίκτης στη λιβυκή σκακιέρα της κρίσης.

Όμως, και επί του παρόντος, οι προσπάθειες στις οποίες έχει αποδυθεί δεν φαίνονται να στέφονται με επιτυχία. Είναι χαρακτηριστικό της αποτυχίας των ενεργειών της ιταλικής ηγεσίας, το γεγονός ότι η τριμερής συνεργασία Ιταλίας, Ρωσίας και Τουρκίας για το λιβυκό, που προωθεί διακαώς η κυβέρνηση Κόντε, παραμένει μακρινό όνειρο, η δε προσπάθεια να οργανωθεί η επόμενη συνάντηση για την Λιβύη, στην ιταλική πρωτεύουσα, έχει ήδη ναυαγήσει

Στο εσωτερικό της χώρας ακούγονται ήδη επικριτικές φωνές που κατηγορούν τον νεότατο στην ηλικία, Ιταλό πρωθυπουργό για έλλειψη εμπειρίας και άγνοια των βασικών κανόνων στρατηγικής, ενώ πολλά ιταλικά Μέσα, ιδίως εκείνα που πρόσκεινται στον "Καβαλιέρε", Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ζητούν από την κυβέρνηση να πάψει να προσεγγίζει την Τουρκία, θεωρώντας ότι κάθε προσέγγιση με την Άγκυρα, θα αποβεί επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα.