"Άνθρακες" η Προσπάθεια του Τραμπ να Αναστηλώσει την Ηλεκτροπαραγωγή από Κάρβουνο στις ΗΠΑ

Άνθρακες η Προσπάθεια του Τραμπ να Αναστηλώσει την Ηλεκτροπαραγωγή από Κάρβουνο στις ΗΠΑ
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 17 Ιανουαρίου 2020 - 07:05

Ο ρυθμός απόσυρσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ, που λειτουργούν με άνθρακα, ήταν ο δεύτερος πιο ταχύς στα χρονικά, το 2019, παρά τις προσπάθειες του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να στηρίξει τη βιομηχανία, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της Thomson Reuters. 

Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας απέσυραν, ή μετέτρεψαν, περί τα 15.100 μεγαβάτ ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα ήτοι, ενέργεια ικανή για να τροφοδοτήσει σχεδόν 15 εκατ. οικίες, σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν προκαταρκτικά στατιστικά δεδομένα από την Energy Information Administration (ΕΙΑ). Ο όγκος της αποσυρθείσας παραγωγής από άνθρακα, το περασμένο έτος, υπολείπεται μόνο του ρεκόρ των 19.300 MW που καταγράφηκε το 2015, επί Προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Η αντικατάσταση της παραγωγής από άνθρακα, με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και Ανανεώσιμες Πηγές, έχει αποφέρει τη μείωση των συνολικών εκπομπών CO2 των ΗΠΑ τα τέσσερα από τα τελευταία πέντε χρόνια. Σε σύγκριση με τον άνθρακα, το φυσικό αέριο εκπέμπει περίπου το ήμισυ του CO2 που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η βιομηχανία άνθρακα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση την τελευταία δεκαετία, λόγω του ανταγωνισμού που ορθώνει το φθηνό και άφθονο φυσικό αέριο και η επιδοτούμενη ηλιακή και αιολική ενέργεια, αλλά και των εντεινόμενων ανησυχιών της κοινής γνώμης, σχετικά με συμβολή του ορυκτού καυσίμου στην αλλαγή του κλίματος. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδύθηκε σε μια εκστρατεία υποβάθμισης της απειλής που επιφέρει η αλλαγή του κλίματος και επιχείρησε να αναστηλώσει τη βιομηχανία άνθρακα, στο πλαίσιο των προεκλογικών  δεσμεύσεών του προς τους ψηφοφόρους των Πολιτειών όπου εξορύσσεται το κάρβουνο, όπως η Δυτική Βιρτζίνια και το Γουαϊόμινγκ, αναλαμβάνοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέτρεπαν την περιβαλλοντική πολιτική του προκατόχου του στον Λευκό Οίκο.

Όμως, από την ημέρα που ανήλθε στην εξουσία, το 2017, εκτιμάται ότι έχει αποσυρθεί, συνολικά, ισχύς ύψους 39.000 MW σε δυναμικότητα ηλεκτροπαραγωγή με άνθρακα! Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, ακόμη περισσότερα εργοστάσια άνθρακα θα έχουν κλείσει κατά την πρώτη τετραετία της θητείας του, από ότι στη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα. Την περασμένη εβδομάδα, η Tri-State Generation and Transmission ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει την απόσυρση δύο εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού που χρησιμοποιούν άνθρακα, στις Πολιτείες του Κολοράντο και του Νέου Μεξικού, καθώς οι κυβερνήσεις των δύο Πολιτειών προωθούν φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις επικράτειές τους.

Το 2019, οι εκπομπές αερίων των ΗΠΑ, που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος, μειώθηκαν κατά 2,1%, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα κάμφθηκε σε ποσοστό 18%, για να διαμορφωθεί σε νέα χαμηλά από το 1975, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας ανεξάρτητων ερευνών, Rhodium Group. Εν τούτοις, η ίδια εταιρεία ανέφερε, επίσης, ότι ακόμη υψηλότερες μειώσεις εκπομπών CO2 από τις αποσύρσεις μονάδων που καίνε άνθρακα, θα ήταν πιο δύσκολο να επιτευχθούν, καθώς πολλές από τις εναπομείναντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής παραμένουν εμπορικά ανταγωνιστικοί.