Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) μηνός Δεκεμβρίου για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, που δημοσιεύτηκε σήμερα (12/12), η πετρελαϊκή αγορά είναι πιθανό να παρουσιάσει στις αρχές του 2020 σημαντικό πλεόνασμα της προσφοράς έναντι της ζήτησης. 

Στις 6 Δεκεμβρίου, οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία OPEC+ έκαναν ένα βήμα για την αντιμετώπιση αυτής της ανισορροπίας αυξάνοντας τις πετρελαϊκές περικοπές τους από 1.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε 1.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η Σαουδική Αραβία έδειξε για άλλη μια φορά την προθυμία της να επιβαρυνθεί σε μεγαλύτερο βαθμό προτείνοντας εθελοντικά μια επιπλέον μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής της τάξεως των 0.4 εκατ. βαρελιών την ημέρα, ώστε να διαμορφωθεί η συνολική περικοπή στα 2.1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020. Η εθελοντική μείωση από τη Σαουδική Αραβία έχει ήδη πραγματοποιηθεί εν μέρει, αλλά η συνολική αποτελεσματικότητα της συμφωνίας OPEC+ εξαρτάται από την προθυμία όλων των μελών να συμμορφωθούν πλήρως, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων η συμμόρφωση μέχρι στιγμής ήταν μικρότερη.   

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, εάν όλες οι χώρες συμμορφωθούν με τις νέες παραγόμενες ποσότητές τους και η Σαουδική Αραβία παραδώσει το υπόλοιπο της προτεινόμενης εθελοντικής μείωσης των 0.4 εκατ. βαρελιών την ημέρα, η συνολική μείωση του όγκου παραγωγής έναντι της τρέχουσας θα είναι περίπου της τάξεως των 0.5 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Στην τελευταία Έκθεση, ο ΙΕΑ μείωσε την πρόβλεψή του για αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής των χωρών εκτός OPEC το 2020 από τα 2.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε 2.1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η χαμηλότερη παραγωγή των συμμετεχόντων στη συμφωνία OPEC+, καθώς και οι ασθενέστερες προοπτικές ανάπτυξης για τη Βραζιλία, τη Γκάνα και τις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρόβλεψη του ΙΕΑ για την πετρελαϊκή ζήτηση παραμένει αμετάβλητη, θα μπορούσε να υπάρξει ένα πλεόνασμα της τάξεως των 0.7 εκατ. βαρελιών την ημέρα στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά το 1ο τρίμηνο του 2020.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, οι τιμές του πετρελαίου δεν έχουν υποστεί σημαντικές μεταβολές ως αντίδραση στη νέα πετρελαϊκή συμφωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent ανήλθε στα $63 το βαρέλι την παραμονή της συνάντησης των μελών του OPEC+, ενώ την στιγμή που αναρτήθηκε το παρόν άρθρο η τιμή κυμαινόταν στα $64 το βαρέλι.

Επίσης, όπως αναφέρει ο ΙΕΑ στην τελευταία του Έκθεση, οι ΗΠΑ έγιναν στιγμιαία τον περασμένο Σεπτέμβριο καθαρός εξαγωγέας αργού πετρελαίου της τάξεως των 89 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο προς την επίτευξη του στόχου τους να γίνουν ένας καθαρός εξαγωγέας, ο οποίος πιθανότατα θα υλοποιηθεί στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί η ενεργειακή αυτάρκεια των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένας σημαντικός εισαγωγέας αργού πετρελαίου. Μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ εισήγαγαν 6.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα αργού πετρελαίου, με τον μεγαλύτερο όγκο να προέρχεται από τον Καναδά και τη Σαουδική Αραβία και, με εξαγωγές 3.1 εκατ. βαρελιών την ημέρα, παρέμειναν ένας σημαντικός καθαρός εισαγωγέας 3.4 εκατ. βαρελιών την ημέρα.