Η Γαλλία Θωρακίζεται Ενεργειακά Εν Όψει του Χειμώνα, Παρά τη Μείωση της Ηλεκτροπαραγωγής Λόγω των Απεργιών

Η Γαλλία Θωρακίζεται Ενεργειακά Εν Όψει του Χειμώνα, Παρά τη Μείωση της Ηλεκτροπαραγωγής Λόγω των Απεργιών
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 10 Δεκεμβρίου 2019 - 16:57

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό στην Γαλλία, είχαν αρνητική επίπτωση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που μειώθηκε κατά 4,8 γιγαβάτ, ή σε ποσοστό 7% της υφιστάμενης δυναμικότητας, χθες, Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος RTE 

και της EDF. Σύμφωνα με την πληροφόρηση αυτή, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας περιορίστηκε σε πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες και τρία εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα, αρχής γενομένης από τις 22:20 τοπική ώρα, όταν και οι εργαζόμενοι στον ενεργειακό τομέα ξεκίνησαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. 

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας κρίνονται επαρκή, για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο και καλύπτουν ακόμη και το σενάριο για την επικράτηση ακραίων καιρικών συνθηκών, χάρη στην ελαφρά αύξηση των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), όπως αναφέρουν οι διαχειριστές του δικτύου, GRTgaz και Terega. Πιο συγκεκριμένα, τα αποθέματα της χώρας ανέρχονται στις 129 τερβατώρες, ήτοι, επίπεδο που συνιστά νέο υψηλό από το 2010.

Η Γαλλία κατέστη ελκυστικός προορισμός για τους προμηθευτές LNG, χάρη στην ολοκλήρωση του αγωγού που συνδέει την Βόρεια με την Νότια Γαλλία, τις υποδομές αποθήκευσης, τους τερματικούς σταθμούς υγροποίησης, αλλά και την ενοποιημένη αγορά φυσικού αερίου που διαθέτει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διαχειριστές του δικτύου αναγνωρίζουν ότι η ολοκλήρωση του αγωγού Val de Saone, αλλά και η δημιουργία της ενιαίας ζώνης εμπορίας που συντελέστηκε το προηγούμενο έτος, ώθησε περαιτέρω τη γαλλική οδό διαμετακόμισης κατά 42%, ενώ εξομάλυνε την διαφορά των τιμών ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι ποσότητες LNG που μεταφέρονται μέσω του γαλλικού δικτύου διπλασιάστηκαν, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και ανέρχονταν στις 211 τεραβατώρες, στα τέλη του Οκτωβρίου, γεγονός που έχει οδηγήσει την τιμή του φυσικού αερίου στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, ή, κάτω από τα 8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τον Σεπτέμβριο.

«Δεν φοβόμαστε για τον χειμώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της GRTgaz, Τιερί Τρουβέ, και πρόσθεσε ότι «οι αποθήκες είναι γεμάτες και εμείς είμαστε σε θέση να στείλουμε αέριο σε Ισπανία, Ιταλία ή Ελβετία, χωρίς κανένα περιορισμό.»

Ακόμη, ενισχύοντας το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό της, η Γαλλία εγκατέστησε 707 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών στη χρονική περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2019, με τη συνολική τους ισχύ να ανέρχεται, πλέον, σε 9,6 γιγαβάτ.

Εξ αυτών, 300 μεγαβάτ προστέθηκαν στο γ' τρίμηνο, ενώ από τη νέα ισχύ, περισσότερη του μισού αφορά σε έργα με ισχύ υψηλότερη των 250 κιλοβάτ. Τα έργα κάτω από 9 κιλοβάτ αντιστοιχούσαν στο 86% του αριθμού των νέων έργων, καθώς και στο 9% της νέας ισχύος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ισχύς 5,7 γιγαβάτ αναμένει να συνδεθεί με το δίκτυο, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές.