Η Πτώση της Θερμοκρασίας Αλλάζει τα Δεδομένα στη Ζήτηση Ενέργειας -Οι Λιγνίτες Επισκιάζουν το Φυσικό Αέριο!

Η Πτώση της Θερμοκρασίας Αλλάζει τα Δεδομένα στη Ζήτηση Ενέργειας -Οι Λιγνίτες Επισκιάζουν το Φυσικό Αέριο!
Των Αδάμ Αδαμόπουλου και Αλέξανδρου Περέλλη
Παρ, 6 Δεκεμβρίου 2019 - 18:29

Οι καιρικές συνθήκες φαίνεται ότι διαμορφώνουν μια νέα εικόνα στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σε όρους συνολικής ζήτησης και αιχμών συστήματος, αφού, παρά το άλμα στο κόστος  των ρύπων, οι λιγνίτες συνεχίζουν να κυριαρχούν, περιορίζοντας το χρόνο λειτουργίας των, συγκριτικά, φθηνότερων μονάδων φυσικού αερίου.

Έτσι από τις αιχμές των 6000 - 6100 μεγαβάτ, η πτώση της θερμοκρασίας τις ανέβασε στα επίπεδα των άνω των 7500 μεγαβάτ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία της προημερησίας αγοράς που εκδίδει το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, στην κατανομή συμμετέχουν σχεδόν το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αν και δεν λειτουργούν σε πλήρες φορτίο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αφαιρείται ζήτηση και συνακόλουθα να μένουν εκτός κατανομής, οι περισσότερες μονάδες φυσικού αερίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, λειτούργησαν σε τεχνικά ελάχιστα οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 3,4,5, Καρδιά 3,4,, Αμύνταιο 1 και Μελίτη, όταν από τις μονάδες φυσικού αερίου έμειναν εκτός κατανομής ο Ήρων, η ΕΝΘΕΣ, το Λαύριο, το Αλιβέρι και η Κομοτηνή, ενώ Protergia και Κόρινθος λειτούργησαν μόνο κατά τις ώρες αιχμής. Αυτό συμβαίνει διότι η ενέργεια βάσης, πλέον, λόγω του ψύχους διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα, με αποτελέσμα η παρατεταμένη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων να είναι οικονομικά αποδοτική.  

Η ίδια εικόνα παρατηρείται και σήμερα, με την Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ) να κινείται στην περιοχή των 63 ευρώ, όταν πριν από την αλματώδη άνοδο της ζήτησης, η ΟΤΣ κυμαινόταν στο εύρος 50 - 55 ευρώ η μεγαβατώρα.

Για την ΔΕΗ, η διατήρηση της ΟΤΣ στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, θεωρείται ευκταία, επειδή, λόγω του ότι κατέχει υψηλό μερίδιο αγοράς στην προμήθεια και μικρότερο στην παραγωγή, είναι αγοραστής ενέργειας από το pool.

Σύγκριση Μέσου Φορτίου Βάσης των τελευταίων δύο εβδομάδων

Το μέσο φορτίο βάσης, στο ανωτέρω διάγραμμα, διαμορφώνεται υψηλότερα λόγω πτώσης της θερμοκρασίας.

α) Tο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου της Ελλάδας, στη χρονική περίοδο 25 Νοεμβρίου- 1η Δεκεμβρίου 2019, διαμορφώθηκε κυρίως από φυσικό αέριο (29%), καθαρές εισαγωγές (25%), Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) (24%), λιγνίτη (17%) και μεγάλα υδροηλεκτρικά (5%). Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση στο μερίδιο των ΑΠΕ (ήταν στο 17%), των καθαρών εισαγωγών (ήταν στο 22%) και των μεγάλων υδροηλεκτρικών (ήταν στο 4%), ενώ καταγράφηκε πτώση στο μερίδιο του φυσικού αερίου (ήταν στο 32%) και του λιγνίτη (ήταν στο 25%).

Το μέσο φορτίο βάσης, στο ανωτέρω διάγραμμα, διαμορφώνεται χαμηλότερα λόγω των ηπιότερων θερμοκρασιών.  

β) Μια εβδομάδα νωρίτερα, ήτοι, το διάστημα 18-24 Νοεμβρίου, το μίγμα καυσίμου της Ελλάδας διαμορφώθηκε κυρίως από φυσικό αέριο (32%), λιγνίτη (25%), καθαρές εισαγωγές (22%), Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) (17%) και μεγάλα υδροηλεκτρικά (4%). Σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση στο μερίδιο του λιγνίτη (ήταν στο 22%), καταγράφηκε πτώση στο μερίδιο των καθαρών εισαγωγών (ήταν στο 25%), ενώ τα μερίδια των μεγάλων υδροηλεκτρικών, του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ παρέμειναν αμετάβλητα.

Επομένως, από τα ανωτέρω διαγράμματα εξάγεται ότι το μέσο φορτίο βάσης διαμορφώνεται κατά περίπου 300 MW υψηλότερα, το προηγούμενο επταήμερο.