Αναγκαστικοί Τίτλοι Τέλους για την ΛΑΡΚΟ- Τα Χρέη Εμπόδιο για την Έλευση Επενδυτή

Αναγκαστικοί Τίτλοι Τέλους για την ΛΑΡΚΟ- Τα Χρέη Εμπόδιο για την Έλευση Επενδυτή
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 2 Δεκεμβρίου 2019 - 17:33

Tελειώνουν την Λάρκο, Χρέη και Υποχρέωση Απόδωσης Παράνομων Κρατικών Ενισχύσεων. Ύστερα από 56 χρόνια ζωής, το βάρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Λάρκο, αποδεικνύεται υπέρμετρα βαρύ για τις πλάτες της. Έτσι, οδηγείται, κατά τα φαινόμενα και εντός των ημερών, σε καθεστώς εκκαθάρισης 

εν λειτουργία. Η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει από το ευρωδικαστήριο την επιβολή προστίμου στην Ελλάδα, για κάθε ημέρα που δεν συμμορφώνεται στην προηγούμενη απόφασή του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, να ανακτήσει τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 135,8 εκατ. ευρώ που χορήγησε στην Λάρκο, σε συνδυασμό με τη ζημιογόνο πορεία της κατά το περασμένο έτος απετέλεσαν το ύστατο πλήγμα για την ιστορική εταιρεία νικελίου.

Το κερασάκι στην τούρτα της προβληματικής εταιρείας είναι οι οφειλές της προς την ΔΕΗ, που ανέρχονται σε πάνω από 340 εκατ. ευρώ, γεγονός που έχει υποχρεώσει τη νέα ηγεσία της Επιχείρησης να διάκειται αρνητικά σε κάθε νέο αίτημα για ευνοϊκή αντιμετώπιση των προβλημάτων της Λάρκο, επειδή ανησυχεί μήπως τυχόν αποδοχή των αιτημάτων της διοίκησή της, οδηγήσει σε ποινικές διώξεις της σε βάρος της στο μέλλον. Ακόμη 110 εκατ. ευρώ οφείλονται σε τράπεζες και προμηθευτές, ενώ η λειτουργία της έχει κοστίσει μισό δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Λάρκο των 1.196 εργαζομένων οδηγείται σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία, ύστερα από συνεννόηση με την Κομισιόν, ώστε να τεθεί στο αρχείο η καταδικαστική απόφαση σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης από του ευρωδικαστήριο. Παράλληλα, αναζητείται, ιδιώτης επενδυτής που θα αναλάβει να διαχειριστεί το εύρωστο τμήμα της εταιρείας, αφού πουληθούν πρώτα, περιουσιακά στοιχεία και δικαιώματα εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Θυμίζουμε ότι μέτοχοι της Λάρκο είναι το ΤΑΙΠΕΔ, με 55,2%, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, με 33,4% και η ΔEΗ, με 11,4%. Εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι για την ανανέωση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού της εταιρείας και την στροφή της παραγωγικής δραστηριότητας σε καθαρές περιβαλλοντικές λύσεις απαιτείται ποσό τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ, αλλά με την εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή η Λάρκο, δύσκολα θα βρεθεί ενδιαφέρομενος για να την αποκτήσει.