Μεγαλύτερη ανάπτυξη των δικτύων γεωθερμικής θέρμανσης ζητούν τέσσερις φορείς, με έγγραφό τους την ώρα που σύμφωνα με στοιχεία, τα 37 γεωθερμικά έργα στη Γερμανία, ετησίως, παράγουν 1,2 TW θερμότητας. Το έγγραφο παρέχει συγκεκριμένες συστάσεις για την ανάπτυξη δικτύων γεωθερμικής θέρμανσης 

και υπογράφεται από τον Σύνδεσμο Δημοτικών Επιχειρήσεων (VKU), τον Σύνδεσμο Ενεργειακής Απόδοσης AGFW τη Γερμανική Ομοσπονδία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (BEE) και την Ομοσπονδιακή Ένωση Γεωθερμικής Ενέργειας (BVG).

Σύμφωνα με αναλυτές  η γεωθερμική ενέργεια συμβάλλει ήδη σημαντικά στην αποφυγή των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων. Όμως, το γεωθερμικό δυναμικό είναι πολύ μεγαλύτερο και ειδικά στον τομέα της θερμότητας, απαιτείται ακόμη σημαντική αύξηση για την επίτευξη των στόχων προστασίας του κλίματος.

«Εάν πρέπει να πετύχουμε την αποδέσμευση από τον άνθρακα, πρέπει να εκμεταλλευτούμε πλήρως όλες τις τεχνικές επιλογές για την παροχή θερμότητας για να μειώσουμε έτσι με αυτόν τον τρόπο τις εκπομπές. Τα δίκτυα θέρμανσης είναι η κεντρική θέρμανση των πόλεων, η οποία μπορεί επίσης να παρέχει στους κατοίκους πράσινη τηλεθέρμανση αξιοποιώντας τη γεωθερμική ενέργεια. Χρειαζόμαστε ένα γενικό σχέδιο για τη γεωθερμική ενέργεια », δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Συνδέσμου Δημοτικών Επιχειρήσεων, Michael Wübbels.

Από την πλευρά του ο Werner Lutsch, Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Ενεργειακής Απόδοσης AGFW, υπογραμμίζει τη σημασία της βαθιάς γεωθερμικής ενέργειας για την περαιτέρω ανάπτυξη της παροχής θερμότητας στη Γερμανία. "Χωρίς εθνική χρήση της τηλεθέρμανσης, δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τους κλιματικούς στόχους της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Η βαθιά γεωθερμική ενέργεια μπορεί να συμβάλει σημαντικά εδώ, οπότε η ανάπτυξή της θα πρέπει να προωθηθεί πιο έντονα. "

Την ίδια ώρα σάρκα και οστά παίρνει ο πρώτος γεωθερμικός σταθμός της Δημοκρατίας της Κροατίας. Ο μεγάλος τουρκικός όμιλος MB Holding έχει επενδύσει συνολικά 325 εκατ. Kuna σε γεωθερμικές πηγές στη Velika Ciglena για να κατασκευάσει έναν γεωθερμικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που μπορεί να παρέχει έως και 29.000 νοικοκυριά.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον την περασμένη εβδομάδα συγκέντρωσε η ανακοίνωση ότι η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης δεν θα χρηματοδοτήσει ένα εργοστάσιο άνθρακα στην Κένυα και δεν έχει σχέδια για χρηματοδότηση νέων μονάδων άνθρακα στο μέλλον. Η απόφαση φαίνεται να βασίζεται σε εκτίμηση περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων. Σήμερα, περίπου το 50% του ενεργειακού εφοδιασμού της Κένυας παρέχεται από τη γεωθερμική ενέργεια.