Η τελευταία Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) μηνός Νοεμβρίου για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή (15/11), υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανισότητα μεταξύ της «ηρεμίας» που επικρατεί σήμερα στην διεθνή πετρελαϊκή αγορά και των αυξημένων γεωπολιτικών 

εντάσεων διαπίστωση που καταγράφεται και στην πρόσφατα εκδοθείσα ετήσια μελέτη αναφοράς του ΙΕΑ, με τίτλο: «World Energy Outlook 2019». Η συγκεκριμένη «ηρεμία» υποστηρίζεται από μια καλά τροφοδοτούμενη πετρελαϊκή αγορά, με παράλληλη διατήρηση υψηλών αποθεμάτων. Αυτό, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, μπορεί να συνεχιστεί και το 2020, διότι οι χώρες μέλη εκτός OPEC αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 2.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οι ΗΠΑ θα ηγηθούν της προσπάθειας αυτής, αλλά θα υπάρξει σημαντική συνεισφορά από τη Βραζιλία, τη Νορβηγία και τη Γουιάνα, έναν νέο πετρελαϊκό παραγωγό.  

Η παγκόσμια δραστηριότητα στον τομέα της διύλισης αναμένεται να ανακάμψει απότομα το 2020, μετά από μια παύση της ανάπτυξης φέτος. Ενώ η εκτίμηση του ΙΕΑ για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2019 είναι ουσιαστικά αμετάβλητη στα 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ο όγκος του αργού πετρελαίου που χρησιμοποιείται από τα διυλιστήρια και για άμεση καύση στην ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκε κατά 300 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση για όλο το 2019 αναμένεται να μειωθεί κατά 90 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, καταγράφοντας την πρώτη πτώση από το 2009.

Μια ανοδική πορεία στην παγκόσμια δραστηριότητα διύλισης προετοιμάζει το έδαφος για μια ομαλή εφαρμογή στις αρχές Ιανουαρίου του 2020 των νέων κανονισμών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για τα καύσιμα, με τα λιμάνια, τους πλοιοκτήτες και τα διυλιστήρια να εντείνουν την προετοιμασία τους.  

Για το 2020, η εκτίμηση του ΙΕΑ για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου παραμένει αμετάβλητη στα 1.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, βασιζόμενη εν μέρει στην προσδοκία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3.4%. Ωστόσο, η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει αβέβαιη, παρά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις σχετικά με την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας. Φέτος, παρατηρούμε μια μεγάλη διαφορά στην αύξηση της ζήτησης στις δύο μεγαλύτερες αγορές πετρελαίου του κόσμου. Στις ΗΠΑ, δεν σημειώθηκε σχεδόν καμία αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης το πρώτο ενιάμηνο του 2019, ενώ η ζήτηση της Κίνας αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 0.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Προχωρώντας στο 2020, η αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης των ΗΠΑ αναμένεται να ανέλθει στα 190 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, ενώ της Κίνας εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στα 375 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.

 

Επίσης, όπως παρατηρεί ο ΙΕΑ στη μηνιαία του έκδοση, ο OPEC και οι σύμμαχοί του θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγαλύτερο ανταγωνισμό το 2020. «Οι χώρες μέλη του OPEC+ αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση το 2020, καθώς αναμένεται να μειωθεί σημαντικά η πετρελαϊκή τους ζήτηση», σύμφωνα με την μηνιαία Έκθεση του ΙΕΑ. Η πετρελαϊκή ζήτηση των χωρών του OPEC το 2020 θα ανέλθει στα 28.9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, προβλέπει ο IEA, κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα χαμηλότερα από τη σημερινή παραγωγή της ομάδας των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών.  

Η συγκεκριμένη Έκθεση του ΙΕΑ είναι η τελευταία μηνιαία πριν την τακτική σύνοδο του OPEC και των εταίρων του στη Βιέννη στις 5-6 Δεκεμβρίου, όπου θα αποφασισθεί εάν θα διατηρηθούν οι περιορισμοί στην πετρελαϊκή παραγωγή που στόχο έχουν να στηρίξουν τις τιμές και να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην αγορά.