Μέτρα για τον Εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και το Άνοιγμα της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

Μέτρα για τον Εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και το Άνοιγμα της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 31 Οκτωβρίου 2019 - 19:07

Τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου με τίτλο «Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» ανέπτυξαν, σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την συζήτηση στο υπουργικό Συμβούλιο

ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής, Χατζηδάκης, ο υφυπουργός, Γεράσιμος Θωμάς και η γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου. Στην αρχική τοποθέτησή του, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως το νομοσχέδιο αποτελεί βασική διαρθρωτική παρέμβαση του ΥΠΕΝ στην αγορά ενέργειας, που θα έχει ευεργετικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην κοινωνία. Ο υπουργός ΠΕΝ αναφέρθηκε διεξοδικά στο ζήτημα της ΔΕΗ, παραθέτοντας τις ενέργειες στις οποίες προέβη η νέα κυβέρνηση της ΝΔ για τη διάσωση της Επιχείρησης και υπογράμμισε πως ο θετικός αντίκτυπος των πρωτοβουλιών που ανελήφθησαν μετά τις εκλογές αποτυπώθηκε στην έκθεση του ορκωτού λογιστή, Ernst & Young, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Χατζηδάκης, παρουσίασε, μετά τα δέκα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ που θα τεθούν σε Δημόσια Διαβούλευση την επομένη Δευτέρα, ή Τρίτη, όπως είπε και προβλέπεται να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους στη ΔΕΗ, η εθελουσία έξοδος, σε συνάρτηση με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο για τις προμήθειες, καθώς και ο δραστικός περιορισμός της έκπτωσης στο ρεύμα, που ισχύει για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της επιχείρησης.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός έκανε λόγο για μια πραγματικά ευρωπαΐκή ατζέντα που υπηρετεί την αγορά, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία και για ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην απελευθέρωση και τον εκσυγχρονισμό, τόσο της αγοράς όσο και της ίδιας της ΔΕΗ, ενώ τόνισε ότι η Επιχείρηση δεν ανήκει στον στενό δημόσιο τομέα. «Δεν είναι Υπουργείο», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο υπουργός υπογράμμισε πως παρά τα βήματα προόδου έχουν πολλά να γίνουν ώστε να επιτευχθεί το ζητούμενο, ήτοι, ο εκσυγχρονισμός της αγοράς, η ώθηση για τις ΑΕΠ, η ηλεκτροκίνηση κλπ.

Αναλυτικά, τα 10 μέτρα για τη ΔΕΗ που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο έχουν ως εξής:

  • Κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με έλεγχο από το ΑΣΕΠ, αλλά με ταχύτερες διαδικασίες και με αμοιβές που θα ορίζονται από την αρμόδια επιτροπή της επιχείρησης.
  • Κατάργηση του ισχύοντος προνομιακού τιμολογίου για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ που προβλέπει έκπτωση 75% τόσο στο ανταγωνιστικό όσο και στο μονοπωλιακό τμήμα. Στο εξής θα ισχύει έκπτωση 30 % μόνο στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.
  • Εθελούσιες έξοδοι με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά αποκλειστικά την ίδια την ΔΕΗ. Το κόστος προβλέπεται να αποσβεστεί σε ορίζοντα δύο έως τριών ετών.
  • Κατάργηση της μονιμότητας των γενικών διευθυντών και διευθυντών οι οποίοι θα καταλαμβάνουν τις θέσεις αυτές μετά από προκήρυξη που θα απευθύνεται και σε στελέχη της αγοράς και με τριετή συμβόλαια.
  • Κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά. Οι αμοιβές των 80 γενικών διευθυντών και διευθυντών της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.
  • Ενίσχυση της μεσαίας βαθμίδας διοίκησης, με δυνατότητα πρόσληψης του 20% των βοηθών διευθυντών από την αγορά.
  • Δυνατότητα μετακίνησης των εργαζομένων μεταξύ ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
  • Δυνατότητα επίσης μετακίνησης εργαζομένων από τον όμιλο προς το Δημόσιο.
  • Πιο ευέλικτο πλαίσιο για προμήθειες χαμηλής αξίας, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, με διατήρηση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο
  • Θέσπιση επιτροπής αμοιβών και προσλήψεων, καθώς και επιτροπής ελέγχου και εποπτείας προμηθειών στην οποία θα συμμετέχουν και ανεξάρτητα μέλη εκτός ΔΕΗ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η πλήρης αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς και μέτρα για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ΔΕΠΑ διαχωρίζεται σε εταιρείες υποδομών, εμπορίας και διεθνών έργων και προβλέπεται η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου, που ελέγχει σήμερα το 65%, από τις δυο πρώτες.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ανέφερε ότι εκδηλώνεται ήδη ισχυρό ενδιαφέρον για τις δύο εταιρείες, ενώ διευκρίνισε ότι όποιος δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας δεν θα μπορεί να έχει συμμετοχή στα δίκτυα. Τόνισε δε, ότι με την ιδιωτικοποίηση θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια που θα επιτρέψουν την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα. Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται ακόμη, η μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος, για καταναλώσεις πάνω από 1600 kWh, η θέσπιση κινήτρων για κατασκευή μεγάλων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η επίσπευση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του Δημοσίου.

Σε ερώτηση, εξάλλου, για τα δημοσιεύματα που αφορούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη, ο κ. Χατζηδάκης παρέπεμψε στις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέα Σιάμιση, ο οποίος είχε δηλώσει, νωρίτερα, ότι οι εκτιμήσεις για την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων είναι «ένα πολύ αισιόδοξο αλλά και ακραίο σενάριο».

Tέλος, σε ερώτηση του energia.gr για το κατά πόσο είναι εφικτή η μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας σε μπαταρία των Βαλκανίων -να καταστεί, δηλαδή, κόμβος αποθήκευσης ενέργειας και παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ - μετά την απολιγνιτοποίηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να επισκεφθεί την περιοχή μαζί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να συζητήσουν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τα επιμελητήρια και τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών για το θέμα.

"Το σχέδιο θα υλοποιηθεί στο βαθμό που θα είναι έτοιμη η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία χειρίζεται τις τεχνικές λεπτομέρειες, σε συνεργασία με την Κομισιόν, καθώς και από το πότε θα υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις. Το θέμα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για μας", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, στην απάντησή του.