Άνοδο καταγράφει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία για το 2019 στις ΗΠΑ, καθώς αυξήθηκε κατά 3%. Η συνολική παραγωγή τον Αύγουστο του 2019 ήταν 1.408 GWh, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν 1.367 GWh. Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών για την ενέργεια των ΗΠΑ, η ανάπτυξη για τους πρώτους 8 μήνες του 2019 σημείωσε αύξηση 3,2%, από 10,589 GWh σε 10,926 GWh. Πρωταθλήτρια σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία αναδείχθηκε η Καλιφόρνια με 7.865 GWh.Περίπου το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στις ΗΠΑ προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική, η ηλιακή, η γεωθερμική ενέργεια, η υδροηλεκτρική ενέργεια και η βιομάζα. Όλες μαζί παράγουν  τα  64 από τα 411 εκατομμύρια μεγαβάτ (MWH). Καταγράφεται έτσι αύξηση της τάξης του 9% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Την ίδια ώρα η γεωθερμία προσφέρεται ως εναλλακτική λύση και στην Ευρώπη. Το 2016, για παράδειγμα, η Τουρκία κατέλαβε την 2η θέση μετά την Κίνα, με άμεση χρήση της γεωθερμικής θερμότητας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία στην Τουρκία αναμένεται να αυξηθεί κατά 144% μέχρι το 2025. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντόνμεζ, η Τουρκία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την κατασκευή 216 υδροηλεκτρικών σταθμών, 180 αιολικών πάρκων και 27 γεωθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στα επόμενα χρόνια. Αυτά τα έργα έρχονται ως συνέχεια της εντυπωσιακής ανάπτυξης της ανανεώσιμης ενέργειας στην Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια. Από το 2014, η Τουρκία έχει αναπτύξει 215 υδροηλεκτρικά εργοστάσια, 90 αιολικά πάρκα και 46 γεωθερμικές μονάδες. H υδροηλεκτρική ενέργεια συνεισέφερε το 19,8%, η αιολική ενέργεια πρόσθεσε 6,6%, ενώ η γεωθερμική ενέργεια κινήθηκε στο 2,5%. Να σημειωθεί πως το 2018, το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων δημιούργησε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση, το οποίο παρέχει έναν οδικό χάρτη για την μελλοντική εξοικονόμηση έως και 30,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ταυτόχρονη επένδυση 10,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορους τομείς.

Τέλος, αναλυτές εκτιμούν πως η χρήση της αποθήκευσης θερμικής ενέργειας θα είναι ζωτικής σημασίας στο μέλλον και θα δώσουν λύσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση των διακυμάνσεων των τιμών. Το 2050 η βιομηχανική ζήτηση θα μπορούσε πράγματι να καλυφθεί από ΑΠΕ, δηλαδή βιομάζα, ηλιακή, θερμική ενέργεια, γεωθερμική και φυσικό αέριο. Η βασική πρόκληση για την επίτευξη του στόχου, θα είναι να πειστούν οι βιομηχανίες ότι θα είναι μια επικερδής προοπτική η μετάβαση στις ΑΠΕ. Θα πρέπει όμως η Ε.Ε. να λάβει και μέτρα στήριξης αυτής της κατεύθυνσης