Επενδυτική Βουλιμία για Νέα Έργα ΑΠΕ- Τα Φωτοβολταϊκά στην Κορυφή των Προτιμήσεων

Επενδυτική Βουλιμία για Νέα Έργα ΑΠΕ- Τα Φωτοβολταϊκά στην Κορυφή των Προτιμήσεων
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 17 Οκτωβρίου 2019 - 17:45

Με καταιγιστικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προσέλκυση επενδύσεων για νέους σταθμούς ΑΠΕ, ιδίως όμως φωτοβολταϊκά, αλλά και αιολικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), συνολικά, 114 αιτήσεις από υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι ζητούν άδειες παραγωγής για έργα δυναμικότητας 2093 μεγαβάτ.

Στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος συναντάμε τα φωτοβολταϊκά πάρκα, με 82 αιτήσεις να κατατίθενται, για δυναμικότητα 1642 μεγαβάτ, με τις αντίστοιχες για αιολικές εγκαταστάσεις να ανέρχονται σε μόλις 406 μεγαβάτ.

Μεταξύ των αιτήσεων υπήρξαν και ορισμένες  για Μικρά Υδροηλεκτρικά έργα, δυναμικότητας 10 μεγαβάτ, μία αίτηση για μονάδα βιομάζας, ισχύος 2 μεγαβάτ, τρείς αιτήσεις για υβριδικά έργα στην Λέσβο, ισχύος 14 μεγαβάτ και μια αίτηση για την τηλεθέρμανση της Μεγαλόπολης, ισχύος 20 μεγαβάτ.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ εμφανίζεται να καταθέτει αιτήσεις για φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 372 μεγαβάτ και ακολουθεί η CANTREVA με αιτήσεις για έργα δυναμικότητας 413 μεγαβάτ, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο πάρκο ισχύος 200 μεγαβάτ στις Σέρρες και άλλο ένα, δυναμικότητας 100 μεγαβάτ στον Νομό Μαγνησίας.

Μεταξύ των υποψηφίων επενδυτών συγκαταλέγονται δύο εξωχώριες εταιρείες, η Γερμανική ABO με αιτήσεις για φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 107 μεγαβάτ και η πορτογαλική EDPR, για φωτοβολταϊκά δυναμικότητας 185 μεγαβάτ και αιολικά, ισχύος 90 μεγαβάτ. Ακόμη, στο χορό της υποβολής αιτήσεων για άδειες παραγωγής εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, η MAXIMUS TERRA, για έργα φωτοβολταϊκών ισχύος 106 μεγαβάτ, η SPDGR για ανάλογα έργα δυναμικότητας 95 μεγαβάτ καθώς και η ΕΡΗΜΙΑ που κατέθεσε αίτηση για αιολικό πάρκο ισχύος 114 μεγαβάτ.

Ακολουθεί ο πλήρης κατάλογος των εταιρειών που υπέβαλαν αιτήσεις για άδειες παραγωγής ΑΠΕ: εδώ