Σπαρμένος… με αγκάθια ήταν ο δρόμος μέχρι την εκκίνηση του έργου της τηλεθέρμανσης στην Αλεξανδρούπολη, εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης των εταιρειών που διεκδικούσαν το έργο. Τελικά η εξέταση των ενστάσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας 

έδωσε τέλος σε μια ιστορία που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια, από την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Το έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ είναι προϋπολογισμού 6,3 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ένα θερμικό σταθμό 222,5 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή της Άνθειας και Αριστήνου, καθώς και ένα δίκτυο διακίνησης γεωθερμικού ρευστού μήκους 14.300 μέτρων. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου έχει οριστεί σε έως 18 μήνες.

Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον για τη γεωθερμία, κυρίως λόγω των στόχων για αύξηση των ΑΠΕ. Παράλληλα, αρκετές χώρες αρχίζουν να στρέφονται σε επενδύσεις και στον τομέα της γεωθερμίας, όμως όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του οργανισμού γεωθερμικής Ενέργειας Alexander Richter οι εκτιμήσεις για την παραγωγή θερμότητας από γεωθερμία δείχνουν ότι θα αντιπροσωπεύει μέχρι το 2050 μόλις το 3,9%.  Σε παλιότερο άρθρο του στον ιστότοπο energypost υποστήριζε πως περίπου 100 χώρες χρησιμοποιούν γεωθερμική ενέργεια απευθείας για σκοπούς θέρμανσης ή ψύξης, καθώς και σε άλλες βιομηχανικές εφαρμογές. Ένα παράδειγμα χρήσης της γεωθερμικής θερμότητας είναι η Ισλανδία, όπου τα λαχανικά καλλιεργούνται σε θερμοκήπια. Ένα πολύ λιγότερο προφανές παράδειγμα είναι η Κένυα, η οποία φιλοξενεί θερμοκήπια που χρειάζονται θέρμανση και φως τη νύχτα, αξιοποιώντας τη γεωθερμική ενέργεια για το σκοπό αυτό.

Να σημειωθεί πως μόνο στην Ευρώπη, η θέρμανση και η ψύξη αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της συνολικής ζήτησης ενέργειας. Όπως αναφέρουν αναλυτές  στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο τομέας της θέρμανσης και της ψύξης θα διαδραματίσει σημαντικό, αν και όχι ζωτικής σημασίας ρόλο. Σήμερα, η γεωθερμική ενέργεια παράγεται σε 27 χώρες με συνολική εγκατεστημένη ισχύ ηλεκτροπαραγωγής 14.600 MW. Έχοντας αυξηθεί γύρω στα 4.300 MW σε περίοδο δέκα ετών, η γεωθερμία παρουσίασε σταθερή ανάπτυξη, σε σύγκριση με την ταχεία ανάπτυξη άλλων τεχνολογιών στον τομέα των ΑΠΕ. Κατά την τελευταία δεκαετία, μόνο δύο νέες χώρες προστέθηκαν στον κατάλογο των χωρών που παράγουν γεωθερμική ενέργεια: η Χιλή και η Κροατία. Οι κυριότερες χώρες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθούμενες από την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες. Η Τουρκία είναι ένας σχετικός νεοεισερχόμενος παίκτης, παρουσιάζοντας απίστευτη ανάπτυξη.