Οι κυβερνήτες των πολιτειών Κονέκτικατ και Βιρτζίνια των ΗΠΑ πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσαν πως επιθυμούν το 30% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας να καλύπτεται από αιολική ενέργεια. Την ίδια ώρα υπάρχουν μερικά έργα που τα επόμενα χρόνια θα μπορούσαν να καταστήσουν τις ΗΠΑ πρωταγωνίστρια στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, από υπεράκτια πάρκα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Quest Floating Wind Energy εκτιμά ότι σχεδόν 2,4 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στις ακτές των ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία. Πολλά από τα μεγαλύτερα αμερικανικά έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ήδη υποστηρίζονται από Ευρωπαίους κατασκευαστές. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης 7 έργα και ειδικότερα το Maine Aqua Ventus, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2022. Το Maine Aqua Ventus θα κατασκευαστεί νότια του νησιού Monhegan και θα περιλαμβάνει δύο ανεμογεννήτριες 6MW.

Παράλληλα, η κοινοπραξία Magellan Wind σχεδιάζει να κατασκευάσει έργα ισχύος 30MW στα ύδατα της Καλιφόρνιας μέχρι το 2023.  Επιπλέον, η Racing Magellan στον Ειρηνικό Ωκεανό, η οποία σχεδιάζει μέχρι το 2024 να εγκαταστήσει 150 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας. Ωστόσο, από όλα τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για υπεράκτια αιολικά πάρκα, η πρόταση του Castle Wind για ένα γιγαβάτ δυναμικότητας στον κόλπο Morro στην κεντρική Καλιφόρνια είναι μακράν η πιο φιλόδοξη. Το έργο θα μπορούσε να παραδοθεί έως το 2025 περίπου. Το πέμπτο έργο αφορά την κατασκευή 40 ανεμογεννητριών κοντά στην Χαβάη ισχύος 400 μεγαβάτ. Τα δύο τελευταία έργα αφορούν το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Χαβάης. Στο βόρειο τμήμα του νησιού σχεδιάζονται έργα 400 μεγαβάτ, έως το 2026, ενώ θα ακολουθήσει η κατασκευή ανεμογεννητριών νοτίως του νησιού, μέχρι το 2028.

Την ίδια ώρα, εντός του Σεπτεμβρίου δύο πολιτείες των ΗΠΑ γνωστοποίησαν ότι θέλουν το 30% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας να καλύπτεται από αιολική ενέργεια. Ειδικότερα, το Κονέκτικατ ψήφισε νόμο που εξουσιοδοτεί την εγκατάσταση έως και 2.000 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας. «Το Κονέκτικατ πρέπει να είναι ο κεντρικός κόμβος της υπεράκτιας βιομηχανίας αιολικής ενέργειας», δήλωσε ο κυβερνήτης Lamont. Σημείωσε, πως θα δημιουργηθούν εκατοντάδες καλές θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει σε ανάπτυξη τις πόλεις κατά μήκος της ακτογραμμής.

Στο κάλεσμα του κυβερνήτη έχουν απαντήσει τρεις κοινοπραξίες. «Από το 2015, η ομάδα μας έχει επικεντρωθεί στην παροχή οικονομικά προσιτής, ανανεώσιμης ενέργειας στο Κονέκτικατ, μια σημαντική ευκαιρία για το μέλλον της χώρας και την οικονομία», ανέφερε η εταιρεία Ørsted North America εκ των τριών κοινοπραξιών. Εξελίξεις σε σχέση με το θέμα αναμένονται τον Νοέμβριο. Τέλος, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Ralph Northam, εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο προβλέπεται πως μέχρι 2030 θα πρέπει το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας του κράτους να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μάλιστα, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα η εταιρεία Dominion Energy προτείνει σχέδιο για την κατασκευή ανεμογεννητριών ισχύος 2.600 MW.