Διασυνδέσεις και Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας το «Κλειδί» για την Ενεργειακή Ασφάλεια

Διασυνδέσεις και Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας το  «Κλειδί» για την Ενεργειακή Ασφάλεια
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 11 Οκτωβρίου 2019 - 08:34

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα από την κυβέρνηση, το ζήτημα της υλοποίησης των διασυνδέσεων αναμένεται να απασχολήσει τους επόμενους μήνες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ήδη, πανευρωπαϊκά, πολλές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο

επιλέγουν να κατασκευάσουν μεγάλα έργα. Στη χώρα μας που ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της είναι η νησιωτικότητα, τόσο οι διασυνδέσεις, όσο και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

Για το ζήτημα των διασυνδέσεων έχουν γραφτεί πολλά τόσο σε ό,τι έχει να κάνει την αναγκαιότητα τους ώστε να «σβήσουν» οι ρυπογόνες μονάδες των νησιών, όσο και για την μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίησή τους, παρότι υπήρχαν σχέδια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι  η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης - Αττικής πέρασε από χίλια κύματα, για να καταλήξει τελικά να γίνει ως έργο εθνικού σκοπού.

Πριν λίγες ημέρες, η γενική γραμματέας του Ενέργειας και Ορυκτών Πλούτων του ΥΠΕΝ, μιλώντας στο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ για την καθαρή ενέργεια στα νησιά αναφερόμενη στο Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα τόνισε πως τα ελληνικά νησιά θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου για εγκατάσταση περίπου 14.000 MW, ΑΠΕ μέχρι το 2030. Υπογράμμισε, πως τα μη διασυνδεδεμένα νησιά έχουν κορεσμένα δίκτυα, συνεπώς θα πρέπει να εγκατασταθούν σε αυτά υβριδικά συστήματα αποθήκευσης. Τόνισε, όμως πως «οι υβριδικοί σταθμοί έχουν παραμείνει τα τελευταία χρόνια στο πρώτο στάδιο αδειοδότησης, την λήψη άδειας παραγωγής, ελλείψει πλαισίου τιμολόγησης». Για αυτό το λόγο  το ΥΠΕΝ θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο που θα αφορά το ύψος των αποζημιώσεων των υβριδικών σταθμών.

Παράλληλα, το αρμόδιο υπουργείο έχει καταστήσει σαφές πως θα επισπεύσει το πλάνο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στα νησιά του Αιγαίου. Επιπλέον, στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν παραδείγματα δημιουργίας ηλεκτρικών διασυνδέσεων, όπως αυτό της Βρετανίας. Το ενεργειακό σύστημα της Βρετανίας βρίσκεται στη μέση ενός γρήγορου και πολύπλοκου μετασχηματισμού με τον οργανισμό National Grid να τονίζει πως η μετάβαση σε ένα καθαρό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα απαιτήσει σημαντικές αναβαθμίσεις στο δίκτυο μεταφοράς. Μέχρι το 2030, η National Grid θα έχει τουλάχιστον έξι γραμμές διασύνδεσης που θα λειτουργούν στη Βρετανία, μέσω των οποίων το 90% της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από μονάδες που δεν λειτουργούν με συμβατικά καύσιμα. Ακόμα νωρίτερα, μέχρι το 2025, οι διασυνδέσεις της εταιρείας θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε οκτώ εκατομμύρια κατοικίες. «Οι διασυνδέσεις που συνδέουν το ηλεκτρικό μας δίκτυο με τη υδροηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στη Νορβηγία είναι μέρος αυτής της ιστορίας. Αυτό θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της προόδου μας προς την κατεύθυνση της παραγωγής πράσινης ενέργειας για τα σπίτια της Βρετανίας, τα ταξίδια μας και το έργο μας το συντομότερο δυνατό» είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούνιο ο Διευθύνων Σύμβουλος της National Grid, John Pettigrew.