Ανοδική πορεία κατέγραψε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 23 Σεπτεμβρίου και 29 Σεπτεμβρίου ανήλθε στα €63,30/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 2,84% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €83,50/MWh και στα €0,00/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, φτάνοντας τα €67,19/MWh.

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η πτώση του φορτίου (-5%) άσκησε πιέσεις προς τα κάτω στην μέση ΟΤΣ της περασμένης εβδομάδας, οι οποίες, όμως, αντισταθμίστηκαν πλήρως αφενός από την μειωμένη ηλεκτροπαραγωγή των μονάδων ΑΠΕ (-28%) και αφετέρου από την πτώση που καταγράφηκε στις καθαρές εισαγωγές του ελληνικού συστήματος (-13%). Επίσης, οι μονάδες ΑΠΕ με εβδομαδιαία παραγωγή 139.150 MWh σημείωσαν τη χαμηλότερη επίδοσή τους τις τελευταίες 41 εβδομάδες, καλύπτοντας μόλις το 16% της ζήτησης.