Καταναλώνω την Ενέργεια που Παράγω – Το Παράδειγμα της Ενεργειακής Κοινότητας «ΥΠΕΡΙΩΝ»

Καταναλώνω την Ενέργεια που Παράγω – Το Παράδειγμα της Ενεργειακής Κοινότητας «ΥΠΕΡΙΩΝ»
του Δημήτρη Αβαρλή
Δευ, 23 Σεπτεμβρίου 2019 - 08:45

Ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων είναι ένας πρόσφατος θεσμός που έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των πολιτών, ενώ τον τελευταίο ένα χρόνο έχουν πάρει σάρκα και οστά περισσότερες από 60 ενεργειακές κοινότητες, σε όλη την Ελλάδα. 

Τους τελευταίους μήνες, όμως, σχεδιάζεται ακόμα μια ενεργειακή κοινότητα η οποία στοχεύει να προμηθεύσει με ενέργεια σε πρώτο στάδιο 50 νοικοκυριά, μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Ειδικότερα, πολίτες και νοικοκυριά της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας, με την υποστήριξη της συνεταιριστικής επιχείρησης ΗΛΕΚΤΡΑ energy, βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ίδρυσης Ενεργειακής Κοινότητας εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού με έδρα την Αθήνα.  Η ενεργειακή κοινότητα θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, μέσω ενός φωτοβολταϊκού πάρκου το οποίο θα εγκατασταθεί σε μία έκταση 2.500 τ.μ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η ενέργεια που θα παράγεται από τη μονάδα, ισχύος 180KW θα είναι αρκετή για να τροφοδοτεί με ρεύμα περισσότερα από 50 σπίτια και μικρές επιχειρήσεις. Για να γίνει κάποιος μέλος της ενεργειακής κοινότητας, θα πρέπει να καταβάλει το συνεταιριστικό μερίδιο και εν συνεχεία θα μπορεί να προμηθεύεται ένα συγκεκριμένο πακέτο, με βάση το οποίο θα καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες του σε ηλεκτρική ενέργεια. Θα προσφέρονται διαφορετικά  πακέτα (1kWp, 2kWps, 3 kWps, 10 kWps κλπ).

«Έχουμε ολοκληρώσει το καταστατικό και θα κατατεθεί μέσα στον μήνα στο ΓΕΜΗ και στην αρμόδια ΔΟΥ» τόνισε στο Energia.gr  το μέλος της  ΗΛΕΚΤΡΑ Energy, Δημήτρης Κιτσικόπουλος. Παράλληλα, αναφέρει πως την Ενεργειακή Κοινότητα θα υποστηρίζει με τεχνογνωσία το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.), ενώ υπάρχει και συνεργασία και με μία εξειδικευμένη εταιρεία από την Κροατία που ασχολείται με ενεργειακές κοινότητες  και η οποία θα προμηθεύσει ένα ειδικό software για την ορθή διαχείριση της Ενεργειακής Κοινότητας. Σκοπός είναι να γνωρίζει κάθε νοικοκυριό πόση ενέργεια παρήγαγε και πόση κατανάλωσε. «Ένα μέλος θα έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για να υπάρχει έτσι πλήρης διαφάνεια» τονίζει χαρακτηριστικά το μέλος της συνεταιριστικής επιχείρησης.

Ο κ. Κιτσικόπουλος επισημαίνει ακόμα πως  η συνεταιριστική επιχείρηση ΗΛΕΚΤΡΑ energy ιδρύθηκε πριν 4 χρόνια  με σκοπό να προωθήσει και να κάνει γνωστό και στην Ελλάδα το μοντέλο των ενεργειακών κοινοτήτων που στην Ευρώπη ήδη έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη. Στην Ελλάδα το ενδιαφέρον ενισχύθηκε μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ωστόσο και πιο πριν είχαν καταγραφεί πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες. Επί της ουσίας πάντως στόχος των μελών της ενεργειακής κοινότητας «ΥΠΕΡΙΩΝ» είναι να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα, ώστε να ακολουθήσουν και άλλα παραδείγματα.

Να σημειωθεί ότι οι ενεργειακές κοινότητες θα βοηθήσουν από τη μία πλευρά στην προώθηση του μοντέλου της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας που είναι και ο στόχος του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.  Από την άλλη πλευρά, θα εντάξουν τους πολίτες στη διαδικασία να παράγουν οι ίδιοι την ενέργεια που καταναλώνουν. Το επιτυχημένο παράδειγμα άλλωστε της πρωτοβουλίας του δήμου Χαλανδρίου για την παραγωγή ενέργειας, μέσω της αξιοποίησης των απορριμμάτων δείχνει, ότι όταν οι πολίτες οργανώνονται και συμμετέχουν στην διαδικασία υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Τέλος, να επισημανθεί πως αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ απέναντι στο ζήτημα των ενεργειακών κοινοτήτων. Υπενθυμίζεται, πως το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και από τη σημερινή κυβέρνηση. Μένει λοιπόν να φανεί εάν θα είναι προτεραιότητα.