Ανοδική πορεία κατέγραψε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 26 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου ανήλθε στα €65,47/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 10,68% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €83,10/MWh και στα €42,15/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Τετάρτη, 28 Αυγούστου, φτάνοντας τα €70,98/MWh.

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η σημαντική άνοδος της μέσης ΟΤΣ την περασμένη εβδομάδα οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης κατά 53 GWh (+5%) σε εβδομαδιαίο επίπεδο και κυρίως στη μεγάλη πτώση των καθαρών εισαγωγών (-102 GWh ή -52%) λόγω των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι καθαρές εισαγωγές έφτασαν τις 93,5 GWh την περασμένη εβδομάδα, αποτελώντας τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 31 εβδομάδων.