Την περασμένη εβδομάδα, στις 28 Αυγούστου, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) έκλεισε με κέρδη 1,42% στις 843,42 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα €66,1 εκατ. και με την μετοχή της ΔΕΗ να συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ανωτέρω συνεδρίαση λειτούργησε θετικά η νέα κινητοποίηση της κυβέρνησης στο θέμα της ΔΕΗ, με την εισήγηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Επιχείρησης κ. Γιώργου Στάσση προς το ΔΣ να υπάρξει νέο πακέτο διάσωσης της ΔΕΗ ύψους €500 εκατ. με ουδέτερο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές, καθώς οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα αναμένεται να αντισταθμιστούν από τις μειώσεις του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.

 

Διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών (28/7/2019-28/8/2019)

Πηγή: Ναυτεμπορική

 

Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο σχετικό άρθρο του energia.gr (βλέπε https://www.energia.gr/article/158584/eptamhno-synehoys-anodikhs-poreias-gia-to-ha-me-tis-energeiakes-etaireies-sto-epikentro), με την αλλαγή της ελληνικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε ένα καλό κλίμα που επιβεβαιώθηκε στις 2 Αυγούστου από την αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, ο οποίος διατήρησε σταθερή την προοπτική (outlook) της χώρας, τηρώντας στάση αναμονής μέχρι να αξιολογήσει τα πρώτα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου.

Ακολούθησε, πριν λίγες ημέρες, ο οίκος Moody’s, ο οποίος παρουσίασε μία ανάλυση για την ελληνική οικονομία, μετά την πρόσφατη απόφαση να μην δημοσιοποιήσει τελικά έκθεση για την αξιολόγηση της χώρας. Στην ανάλυση εξηγεί ότι διατηρεί και αυτός σταθερό outlook, καθώς αυτό ισορροπεί το σχετικά χαμηλό ρίσκο αλλαγών στη δημοσιονομική πολιτική και των μέτριων προοπτικών ανάπτυξης, αλλά και την ανάγκη για θεσμικές βελτιώσεις στη δημόσια διοίκηση. Παρά τη σημαντική βελτίωση μέχρι σήμερα, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην κατηγορία «Β» για τα επόμενα χρόνια, αν δεν υπάρξει σημαντική περαιτέρω βελτίωση στην ισχυροποίηση των θεσμών και στις οικονομικές επιδόσεις.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό της περασμένης Τετάρτης (28/8), η ΔΕΗ σημείωσε κέρδη 4,69%, ενώ ανοδικά έκλεισαν, επίσης, οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακής (3,78%), των ΕΛΠΕ (2,97%), του Ομίλου Μυτιληναίος (1,79%) και της Cenergy (1,76%). Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της Motor Oil (-0,74%) και του ΑΔΜΗΕ (-0,92%). Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ΕΛΠΕ και η Τέρνα Ενεργειακή ανακοίνωσαν χθες (29/8) τα οικονομικά αποτελέσματά τους για το 1ο εξάμηνο του 2019, καταγράφοντας και οι δύο εταιρείες σημαντική κερδοφορία.