Από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι και τα τέλη Ιουλίου, δηλ. τους πρώτους επτά μήνες του 2019, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) σημειώνει μία συνεχή ανοδική πορεία. Μάλιστα, την περασμένη Τετάρτη (31/7), που έλαβε χώρα η τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,14% στις 889,93 μονάδες με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα €99,42 εκατ., όντας η πρώτη φορά μετά το διάστημα Αυγούστου 2012-Φεβρουαρίου 2013, που είχε καταγραφεί ένα τέτοιο ανοδικό σερί.

Διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών (1/1/2019-31/7/2019)

 

Αρκετοί αναλυτές και ειδικοί της χρηματιστηριακής αγοράς κάνουν λόγο για το γνωστό stock picking, δηλ. μια άτυπη τακτική, που οδηγεί τους συμμετέχοντες στην αγορά να εστιάζουν σε επιλεγμένες μετοχές και όχι μαζικά σε δείκτες ή κλάδους. Υπάρχουν, μάλιστα, περιπτώσεις ενεργειακών μετοχών, με την περίπτωση της μετοχής της ΔΕΗ να είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές. Το πλάνο του ΥΠΕΝ για το μοντέλο «σωτηρίας» της Επιχείρησης που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση έλαβε το θετικό αντίκτυπο των επενδυτών με το ράλι της μετοχής, αν και ήδη είχε αρχίσει την ανοδική της πορεία λόγω της επικείμενης κυβερνητικής αλλαγής και των προσδοκιών στην αγορά για μία καλύτερη πορεία αυτής. Εκτός από την ΔΕΗ, stock picking στον ενεργειακό τομέα της χώρας σημειώνεται και στις μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), της Motor Oil, του Ομίλου Μυτιληναίος και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, μεταξύ άλλων, λόγω των αυξημένων προσδοκιών για επανεκκίνηση μεγάλων ενεργειακών έργων.

Ένα καλό κλίμα που επιβεβαιώθηκε την περασμένη Παρασκευή (2/8) από την αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, ο οποίος διατήρησε σταθερή την προοπτική (outlook) της χώρας, τηρώντας στάση αναμονής μέχρι να αξιολογήσει τα πρώτα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου. Στην συνέχεια, ακολουθεί η αξιολόγηση του οίκου Moody’s στις 23 Αυγούστου, της S&P στις 25 Οκτωβρίου και του καναδικού οίκου DBRS την 1η Νοεμβρίου, τονίζοντας όλες προς το παρόν πως το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας μπορεί να βελτιωθεί με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό της περασμένης Τετάρτης (31/7), η ΔΕΗ σημείωσε κέρδη 6,42%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι μετοχές των Motor Oil (0,90%), ΑΔΜΗΕ (0,89%), Cenergy (0,53%) και ΕΛΠΕ (0,32%). Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές του Ομίλου Μυτιληναίος (0,09%) και της Τέρνα Ενεργειακής (0,28%)