Φουντώνει η Κόντρα Κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για την ΔΕΗ με Φόντο τις Αποφάσεις για το Μέλλον της Επιχείρησης

Φουντώνει η Κόντρα Κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για την ΔΕΗ με Φόντο τις Αποφάσεις για το Μέλλον της Επιχείρησης
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 23 Αυγούστου 2019 - 09:15

Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ καλείται να λάβει, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, κ. Γιώργο Στάσση, τις επόμενες ημέρες, αποφάσεις για να βελτιώσει τα οικονομικά της μεγέθη. Ωστόσο, η συζήτηση τις τελευταίες ημέρες περιστρέφεται γύρω από την κοινωνική πολιτική της 

Επιχείρησης και συγκεκριμένα για την ενδεχόμενη κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας του 10%. Η συζήτηση αυτή έχει προκαλέσει μια κόντρα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα πάντως που ο νέος πρόεδρος της επιχείρησης περιγράφει με το πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στην επιχείρηση ηλεκτρισμού.

Ο κ. Στάσσης μπορεί να μην άνοιξε τα χαρτιά του χθες κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, ωστόσο ήδη από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι, όπως η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η σταδιακή απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και ο περιορισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τις ανείσπρακτες οφειλές στο στόχαστρο θα βρεθούν οι λεγόμενοι «τελικοί πελάτες», δηλαδή όσοι αποχώρησαν από τη ΔΕΗ χωρίς να πληρώσουν τα χρέη τους. Παράλληλα, παραμένει γρίφος εάν θα θεσπιστεί τελικά ρήτρα για τις εκπομπές ρύπων και εάν θα μειωθεί περαιτέρω ο ΦΠΑ στην ενέργεια. Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ χθες αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος υπογράμμισε πως αυτή θα αντισταθμιστεί από τη μείωση στη χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ και του ΦΠΑ. Βέβαια, γεννάται το ερώτημα κατά πόσο θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην ρευστότητα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Να σημειωθεί πως ο ειδικός λογαριασμός αυτή την ώρα είναι πλεονασματικός. Με ενδιαφέρον αναμένονται, επίσης, οι κινήσεις σε σχέση με την επιστροφή των οφειλών ΥΚΩ του 2011 στη ΔΕΗ, ένα ποσό που αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και η ενδεχόμενη κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με τον τομεάρχη Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο να αναφέρει σε χθεσινή του συνέντευξη στο ρ/σ, Στο Κόκκινο πως «ο συνεπής καταναλωτής πρακτικά θα έχει αύξηση 10% στην τιμή του ρεύματος που θα πληρώσουν και οι επαγγελματίες και τα νοικοκυριά, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει πλήγμα στα έσοδα της ΔΕΗ, καθώς χωρίς κίνητρο να είναι ο πελάτης συνεπής, θα μεγεθύνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ».

Την ίδια ώρα, η αγορά περιμένει τις κινήσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την ενίσχυση του τομέα των ΑΠΕ. Οι προθέσεις είναι δεδομένες, ωστόσο μένει να φανεί τι μέτρα θα ληφθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Τον περασμένο Ιούνιο, ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) Παναγιώτης Παπασταματίου, μιλώντας σε ημερίδα είχε αναφέρει πως «πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα. Πρώτα πρέπει να σταθούμε μαζικά στις ΑΠΕ και να τις συνδυάσουμε με την αποθήκευση. Ένα σύστημα ΑΠΕ και αποθήκευσης μπορεί να οδηγήσει στην προοπτική του 2040 και 2050, σε 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τον άνθρακα που πρέπει να γίνει γρήγορα, ενώ ακολουθεί το φυσικό αέριο μεσοπρόθεσμα».