Με το Βλέμμα Στραμμένο στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ -Εν Αναμονή Αποφάσεων

Με το Βλέμμα Στραμμένο στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ -Εν Αναμονή Αποφάσεων
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 20 Αυγούστου 2019 - 10:50

Η δημόσια προσοχή στρέφεται την Πέμπτη, 22/8 στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, που καλείται να εγκρίνει την επιλογή του Γιώργου Στάσση για τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου 

της Επιχείρησης, σε αντικατάσταση του Μανώλη Παναγιωτάκη. Αφότου το Υπερταμείο ανακοίνωσε το διορισμό του, ο κ. Στάσσης έτρεξε μια σειρά επαφών με στελέχη της ΔΕΗ, προκειμένου να ενημερωθεί για όλο το εύρος των θεμάτων που απασχολούν την ταλαιπωρημένη Επιχείρηση. Στις συναντήσεις που είχε, κυριάρχησε το πρόβλημα της ρευστότητας, με δεδομένο και τις δηλώσεις του  υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, περί της άμεσης ανάγκης να καλυφθεί, έως τις 24 Σεπτεμβρίου, κενό ύψους 750 εκατ. ευρώ.   

Η 24η Σεπτεμβρίου είναι καθοριστική για τις περαιτέρω εξελίξεις στην ΔΕΗ, επειδή συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση του γ’ τριμήνου αλλά και την ημερομηνία κατά την οποία θα παραδοθεί η έκθεση της Ernst & Young με τις παρατηρήσεις της επί των εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων. Απώτερος στόχος του ΥΠΕΝ και της νέας διοίκησης της ΔΕΗ είναι να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα στο επίπεδο της ρευστότητας και να αποτυπωθεί στον ισολογισμό της επιχείρησης, ώστε να μπορέσει η Επιχείρηση να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, για πρώτη φορά μετά το 2014.   

Υπό αυτό το πρίσμα, η στρατηγική της νέας διοίκησης της ΔΕΗ έγκειται, κατ’ αρχάς και κατά προτεραιότητα, στην αύξηση των τιμολογίων, που έχει, ήδη, αναγγελθεί το προηγούμενο διάστημα, με τις αυξήσεις να έχουν ουδέτερο πρόσημο για τους επτά εκατ. πελάτες της, αφού θα ισοσκελιστούν από τη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια αλλά και τη μείωση του ειδικού τέλους ΕΤΜΕΑΡ, που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ρεύματος. Με αυτό τον τρόπο, υπολογίζεται ότι τα τιμολόγια θα αυξηθούν σε ποσοστό 10%, αποφέροντας στην ΔΕΗ, 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.   

Κατά δεύτερο λόγο η στρατηγική της ΔΕΗ θα αφορά στην αποπληρωμή των παλαιών οφειλών του κράτους από τις ΥΚΩ του έτους 2011, με το ύψος της οφειλής να ορίζεται, σύμφωνα μ τους τελευταίους υπολογισμούς, στα 200 εκατ. ευρώ. Προκειμένου να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, ενώ είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το ποσό της επιστροφής θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό.  

Ακόμη, ένα από τα προβλήματα που παραμένουν ανοιχτά και χρήζουν επίλυσης είναι η εν εξελίξει διαδικασία τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών προς την εταιρεία, ύψους 1,5 με 1,7 δις. ευρώ, από την οποία η ΔΕΗ θα μπορούσε να προσποριστεί ένα ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.   

Τέλος, η νέα διοίκηση της ΔΕΗ θα επιχειρήσει να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ενδεχομένως με την έκδοση νέου εταιρικού ομολόγου, με την Επιχείρηση να έχει προβεί στις προκαταρκτικές ενέργειες από το α΄ τρίμηνο του έτους που διανύουμε. Μολονότι το κλίμα ήταν ενθαρρυντικό, εν τούτοις, η απροθυμία της απελθούσας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να εγκρίνει τη ρήτρα καυσίμων, ώστε οι επενδυτές να διασφαλίσουν την επιστροφή των χρημάτων τους, που είχε ζητήσει η ΔΕΗ, ματαίωσε την πολυαναμενόμενη έκδοση.

Πέραν των άμεσων αυτών ενεργειών που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ευρωστίας του ισολογισμού της Επιχείρησης, η νέα διοίκηση καλείται να μετασχηματίσει,  έως τα τέλη του έτους, την ΔΕΗ, ώστε να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα της αγοράς. Για το λόγο αυτό, αναμένεται να ζητήσει την επικαιροποίηση του business plan, ώστε να περιλάβει το σχεδιασμό για την πώληση του μειοψηφικού μεριδίου της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, ήτοι, τη θυγατρική εταιρεία της που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να καταβληθεί σύντονη προσπάθεια  ώστε η ΔΕΗ να υιοθετήσει μια στροφή στις ΑΠΕ αλλά και να βελτιώσει την αποδοτικότητα των δραστηριοτήτων της.