Έντονη Κινητικότητα στην Αγορά LNG και Υποδομών Φυσικού Αερίου από Όλο το Φάσμα των Εγχώριων "Παικτών"

Έντονη Κινητικότητα στην Αγορά LNG και Υποδομών Φυσικού Αερίου από Όλο το Φάσμα των Εγχώριων Παικτών
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 19 Αυγούστου 2019 - 19:29

Αμείωτο παραμάνει το ενδιαφέρον των ελληνικών ενεργειακών εταιρειών για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, όπως αποδεικνύεται από τον προγραμματισμό για την έλευση νέων φορτίων LNG στον τερματικό σταθμό 

της Ρεβυθούσας. Ο ΔΕΣΦΑ αναμένεται ζωηρή κίνηση στον τερματικό σταθμό κατά το δίμηνο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος, καθώς συνολικά 5 εταιρείες, ήτοι όλο το φάσμα της εγχώριας αγοράς, έχουν προγραμματίσει τη μεταφορά φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, αξιοποιώντας τις νέες υποδομές και δυνατότητες της Ρεβυθούσας.

Η Μυτιληναίος είναι η εταιρεία που προγραμματίζει να εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες, ύψους 0,5 bcm υγροποιημένου φυσικού αερίου τον προσεχή Οκτώβριο, ενώ η ΔΕΠΑ ακολουθεί κατά πόδας, με 0,282 bcm στο επόμενο δίμηνο.

Οι εισαγωγές αφορούν LNG με προέλευση την Αλγερία, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας που έχει συνάψει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.

Ακόμη, Elpedison και Ήρων σχεδιάζουν να εισάγουν φορτίο 148 χιλιάδων κυβικών μέτρων LNG, στις 12 και στις 24 Σεπτεμβρίου αντιστοίχως.

Τέλος, ο Προμηθέας προγραματίζει να εισάγει φορτίο της τάξης των 45 χιλιάδων κυβικών μέτρων, στις 27 Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ,  σε μια παράλληλη εξέλιξη στον χώρο του φυσικού αερίου, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τη ΡΑΕ για την είσοδο του ομίλου Κοπελούζου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία.

Η εξαγορά από την Damco, του ομίλου Κοπελούζου, ποσοστού 10% της SENFLUGA, δηλαδή της εταιρείας που έχει εξαγοράσει το 66% του ΔΕΣΦΑ, κοινοποιήθηκε στην ΡΑΕ τον Αύγουστο, επομένως ο έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου μήνα. 

Η είδηση ότι η Damco εξαγοράζει το 6,6% του ΔΕΣΦΑ, ανακοινώθηκε επισήμως στις 5 Αυγούστου και είχε ερμηνευθεί ως κίνηση που σηματοδοτεί την ευρύτερη συνεργασία του ελληνικού ομίλου, για διεθνή έργα υποδομών, με τις ευρωπαϊκές εταιρείες που απαρτίζουν την SENFLUGA, ήτοι την ιταλική Snam, την ισπανική Enagas και την βελγική Fluxys.

Είναι χαρακτηριστικό της κινητικότητας που επιδεικνύει εσχάτως ο Όμιλος, ότι πριν από λίγες εβδομάδες, η Damco υπέβαλλε από κοινού με την Snam και την Enagas, καθώς και με τη συμμετοχή της Gaslog του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού, κοινή πρόταση στο διαγωνισμό για την κατασκευή των υποδομών εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι Όμιλος Κοπελούζου έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με την Gaslog, την υλοποίηση του FSRU της Αλεξανδρούπολης, στου οποίου το μετοχικό κεφάλαιο θα συμμετάσχουν η ΔΕΠΑ, η Bulgartransgaz, αλλά και ιδιώτες επενδυτές.