Απίστευτο και όμως...αμερικανικό! Οι κυρώσεις που επέβαλε ο Πρόεδρος Τραμπ σε βάρος του Ιράν και της Βενεζουέλας έχουν αυξήσει, ακούσια, τη ζήτηση για το ρωσικό αργό πετρέλαιο, αυξάνοντας ραγδαία τα έσοδα για τους Ρώσους εξαγωγείς. Οι εγχώριες πετρελαϊκές έβαλαν στα ταμεία τους πάνω από 905 εκατ. δολάρια σε πρόσθετα έσοδα 

στη χρονική περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου 2018- Ιουλίου 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Bloomberg. Ο υπολογισμός του πρακτορείου βασίζεται στη διαφορά που μεσολαβεί μεταξύ του πετρελαίου Ουραλίων και του Brent, του διεθνούς benchmark, κατά το εν λόγω διάστημα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Οι κυρώσεις αποφασίστηκαν σε μια περίοδο κατά την οποία εκδηλωνόταν υψηλή ζήτηση για το ρωσικό αργό, μετά και τις περικοπές παραγωγής του ΟPEC +, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, το ρωσικό αργό να διαπραγματεύεται συχνά, με premium έναντι του Brent.

"Υπάρχει έλλειψη ανταγωνιστικού βαρέος αργού, εξαιτίας των κυρώσεων κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας, αλλά και λόγω της τρέχουσας συμφωνίας περικοπής παραγωγής του OPEC +", δήλωσε αναλύτρια της JBC Energy. "Το αργό Ουραλίων στις αγορές της Μεσογείου κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα", πρόσθεσε.

Επίσης, οι υπολογισμοί του Bloomberg βασίζονται και σε δεδομένα τερματικών σταθμών, σε προγράμματα φόρτωσης πετρελαίου σε ρωσικούς λιμένες, αλλά και σε πληροφορίες από ειδικούς της αγοράς που μελετούν τις εκτιμήσεις πετρελαίου που δημοσιεύει η S&P Global Platts και αφορούν αποκλειστικά στη μεταβολή των συναφών τιμών.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, στα τέλη Ιανουαρίου και κατήργησαν τις εξαιρέσεις για τους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου τον περασμένο Μάιο. Το μέτρο προκάλεσε ελλείψεις σε βαρύ αργό, ήτοι, την ποικιλία που παράγεται στην Ρωσία. Ενώ αυτό το πετρέλαιο θεωρείται κατώτερης ποιότητας, ορισμένα από τα εν λειτουργία διυλιστήρια μπορούν να το επεξεργαστούν, καθώς η μετάβαση σε άλλες, ανώτερες, ποιότητες κρίνεται υπερβολικά δαπανηρή.

Τα συνολικά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας ανήλθαν σε 58,5 δισ. δολάρια στο α' εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τελωνείων, όταν τα αντίστοιχα, την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι, είχαν διαμορφωθεί σε 129 δισ. δολάρια.

Η τιμή ενός βαρελιού ρωσικού αργού, την τελευταία πενταετία ήταν, κατά μέσο όρο, 1 δολάριο φθηνότερη στην περιοχή της Μεσογείου και κατά 1,63 δολάριο φθηνότερη στην Βορειοδυτική Ευρώπη, σύμφωνα με το S&P Global Platts. Η έκπτωση έναντι του Brent μειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την απαγόρευση των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Όμως, η ζήτηση για ρωσικό αργό Ουραλίων μπορεί να συρρικνωθεί, σύντομα, εξαιτίας του τέλους της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης και της έναρξης του φθινοπωρινού κύκλου συντήρησης των εγκαταστάσεων στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, σύμφωνα με τους αναλυτές.