Η Διάσωση της ΔΕΗ Επιβάλει και την Άρση της Υποχρέωσης για Μείωση του Μεριδίου της στην Αγορά

Η Διάσωση της ΔΕΗ Επιβάλει και την Άρση της Υποχρέωσης για Μείωση του Μεριδίου της στην Αγορά
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 13 Αυγούστου 2019 - 09:14

Πυρετώδεις διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο όχι μόνο την άμεση διάσωση της ΔΕΗ, αλλά και την άρση της υποχρέωσης για υποχρεωτική μείωση του μεριδίου της Επιχείρησης στην αγορά, κάτω από το 50%, έως τα τέλη 

του έτους, όπως είχε δρομολογήσει η απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το ΥΠΕΝ έχει διανύσει σημαντικό δρόμο προς την κατεύθυνση της ανατροπής αυτής της δέσμευσης, με τις πρώτες ενδείξεις από τις Βρυξέλλες να εμφανίζουν την Κομισιόν να συναινεί στην κατάργησή της.

Είναι ενδεικτικό της σημασίας που έχει προσδώσει η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ στην άρση της υποχρεωτικής μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, το γεγονός ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης είχε επισημάνει ότι προκειμένου η Επιχείρηση να ρίξει το μερίδιό της στο 50%, θα σήμαινε πως θα έπρεπε να απολέσει 4 εκατομμύρια πελάτες της στην προσεχή τετραετία!

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ανατρέψει το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης και  επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως με αυτό τον τρόπο εκχώρησε τη μισή ΔΕΗ, δίχως να εξασφαλίσει κανένα οικονομικό αντάλλαγμα. 

«Εμείς σε αντίθεση με τη "μισή ΔΕΗ" του κ. Τσίπρα, θα παλέψουμε για μια μεγαλύτερη και ισχυρή ΔΕΗ. Θα διαπραγματευθούμε για να μεγαλώσει η ΔΕΗ, για να ανέβει το μερίδιο της, γιατί μόνον έτσι θα επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο», είχε τονίσει. 
Το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΝ, στη διαπραγμάτευση με την Επιτροπή, αποτελεί το επιχείρημα ότι ο στόχος είναι, στην ουσία ανέφικτος, με βάση το γεγονός ότι η ΔΕΗ κατείχε, τον Ιούνιο, μερίδιο αγοράς που πλησίαζε το 74%. Εξάλλου, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του ΥΠΕΝ, ο τρόπος με τον οποίο αποφασίσθηκε η υλοποίηση του σχεδίου για τη μείωση του μεριδίου της Επιχείρησης, ήτοι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, εκτός του ότι αποδείχτηκε εξαιρετικά ζημιογόνος για την ΔΕΗ, εξάντλησε και τα όρια της αποτελεσματικότητάς του, όπως φάνηκε από την πρόσφατη δημοπρασία όπου παρέμειναν αδιάθετες σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, φέρεται να έχει στρέψει την προσοχή του στην εκπόνηση μιας αντιπρότασης που θα βασίζεται στο Target Model, με δεδομένο πως το Χρηματιστήριο Ενέργειας θεσπίσθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρισμού, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Η κρίσιμη ημερομηνία προκειμένου να υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για το ποιά κατεύθυνση θα προσλάβουν οι όποιες εξελίξεις, είναι η 31η Οκτωβρίου όταν και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, και τούτο, επειδή το μέλλον της ΔΕΗ θα εξαρτηθεί από τις μεταβολές στη δομή και τη λειτουργία της.