Τη δύσκολη εξίσωση για το ζήτημα που αφορά στην απόδοση των οφειλόμενων από το 2011 Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στη ΔΕΗ, καλείται να επιλύσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) μέσα σε λίγες εβδομάδες. Στόχος να βρεθούν τα περίπου 

200 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να καλυφθεί η «τρύπα» της επιχείρησης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Φράνσις Φάρον, τόνισε ότι το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση για το πρόβλημα. Σύμφωνα με τον υπουργό, η συγκεκριμένη λύση πρέπει να έχει βρεθεί πριν την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου της ΔΕΗ που είναι προγραμματισμένη για τις 24 Σεπτεμβρίου καθώς τα αποτελέσματα θα συνοδευτούν και με τις παρατηρήσεις του Ορκωτού Ελεγκτή της Εrnst & Υoung. Κι αυτό προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του ισολογισμού της επιχείρησης.

Παράλληλα, πριν τις 24 Σεπτεμβρίου πρέπει να βρεθεί λύση και για την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (το οποίο καταβάλλουν οι καταναλωτές, μέσω των τιμολογίων, για τη στήριξη των ΑΠΕ) ώστε να προχωρήσει η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, δίχως να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές καθώς σε συνδυασμό και με τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια το τελικό άθροισμα στους λογαριασμούς θα είναι σταθερό.

ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις ΕΠΛΕ και ΔΕΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ανέφερε ότι μετά τον διορισμό της νέας διοίκησης στα Ελληνικά Πετρέλαια, το επόμενο βήμα θα είναι η πρόσληψη των συμβούλων, οι οποίοι θα δώσουν και τις τελικές κατευθύνσεις και θα καθορίσουν τον οδικό χάρτη πώλησης των πακέτων των δύο ομίλων. Σύμφωνα με τα όσα επισήμανε χθες ο υπουργός, σε ότι αφορά τη ΔΕΠΑ έως τα τέλη Αυγούστου θα έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης. “Μελετούμε δύο με τρία σενάρια για να καταλήξουμε στο προσφερότερο”, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό που προέχει είναι να τροποποιηθεί ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος προέβλεπε τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της εταιρείας στον τομέα της Εμπορίας και των Υποδομών.

Ο κ. Χατζηδάκης με αφορμή και τη σημερινή πρώτη υπουργική διάσκεψη, η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα με την συμμετοχή της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ανέφερε ότι, μετά τον East Med (ο αγωγός που σχεδιάζεται να μεταφέρει στην Ευρώπη αέριο από το Ισραήλ, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας) προβλήματα τεχνικής φύσης σε σχέση με την όδευση του αγωγού επί ιταλικού εδάφους προέκυψαν και με τον TAP (ο αγωγός που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας). Τα συγκεκριμένα προβλήματα, όπως σημείωσε, επιλύονται. Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο υπουργός ειδικά για τον East Med, οι Ιταλοί εμφανίζονται διχασμένοι και τόνισε ότι έως τον Οκτώβριο, οπότε θα εγκριθούν τα έργα PCI, θα έχει λυθεί και το ζήτημα με την Ιταλία.