Άλλη μία εβδομάδα πτωτικής πορείας καταγράφηκε για τη μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), σημειώνοντας χαμηλό 17 εβδομάδων, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων

 στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 15 Ιουλίου και 21 Ιουλίου ανήλθε στα €58,39/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 3,30% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €69,53/MWh και στα €32,52/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Δευτέρα, 15 Ιουλίου, φτάνοντας τα €63,37/MWh.

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η πτώση της μέσης ΟΤΣ την περασμένη εβδομάδα οφείλεται κυρίως στην εντυπωσιακή μείωση της ζήτησης, αποτέλεσμα των ιδιαίτερα χαμηλών, για την εποχή, θερμοκρασιών. Άμεση συνέπεια ήταν η αισθητή μείωση των θερμικών φορτίων του κτιριακού τομέα (δηλ. κλιματιστικά, κτλ.). Η ζήτηση σε επίπεδο εβδομάδας μειώθηκε κατά 174 GWh ή κατά 15%. Πίεση προς τα κάτω άσκησε και η αυξημένη ηλεκτροπαραγωγή των σταθμών ΑΠΕ, η οποία διαμορφώθηκε στις 200 GWh (+13% σε σύγκριση με την εβδομάδα 28, δηλ. την εβδομάδα μεταξύ 8 Ιουλίου και 14 Ιουλίου).