Παρά τα δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με το μέλλον της ΔΕΗ που κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, ενώ 

σήμερα ο κ. Κωστής Χατζηδάκης θα έχει την πρώτη συνάντησή του με τους θεσμούς για το ίδιο θέμα. Χθες, το απόγευμα αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ, συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε το προεδρείο της. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χατζηδάκης κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, χωρίς να αποκαλύψει πτυχές του σχεδίου του. Εξερχόμενος του υπουργείου ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ δήλωσε πως «είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη για να μείνει η ΔΕΗ υπό κρατικό έλεγχο, ενώ σε εκτενή δήλωσή του ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ήρθα εδώ για να συμβάλλω στη σωτηρία της ΔΕΗ και στο να υπάρξει πραγματική προοπτική για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ». Παρακίνησε όσους του ασκούν κριτική να δουν πόσο έριξε η προηγούμενη κυβέρνηση τη μετοχή της επιχείρησης και σημείωσε πως «ας δουν τι έχει συμβεί από τις ευρωεκλογές και μετά. Η μετοχή της ΔΕΗ ήταν στο 1.3 ευρώ και έχει πάει στα 2.1 ευρώ. Αύξηση, μέσα σε λίγες μέρες, πάνω από 60%. Γιατί; Γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο Μητσοτάκης και η καινούργια κυβέρνηση θέλουν να προχωρήσουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δρόμο για τη ΔΕΗ. Ας περιοριστεί λοιπόν, όσο γίνεται σε αυτό τον τόπο, η δημοκοπία. Αρκετά πληρώσαμε τα μεγάλα λόγια και τον εμφύλιο πετροπόλεμο. Ας κοιτάξουμε να κάνουμε ο καθένας τη δουλειά του. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνούμε όλοι, αλλά ας κοιτάξουμε όλοι να είμαστε σοβαροί αν μη τι άλλο».

Όπως φαίνεται από τα λεγόμενα του υπουργού και από τις έως τώρα κινήσεις η υπόθεση της ΔΕΗ δεν είναι «τελειωμένη», καθώς εκκρεμούν οι κρίσιμες επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Ενδεχομένως, ένα στίγμα των κινήσεων που θα ακολουθήσει για το θέμα της ΔΕΗ θα δοθεί κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ωστόσο φαίνεται πως οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν για αρκετές ημέρες ακόμη. Υπενθυμίζεται, πως πρέπει να βρεθεί και η χρυσή τομή σε σχέση με τον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες. Πάντως, παρά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, κάποια εκ των οποίων έκαναν λόγο για παραχώρηση υδροηλεκτρικών μονάδων, μέχρι και για μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ δεν υπήρξε διάψευση από πλευράς του υπουργείου.

Την ίδια ώρα θέμα αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ έθεσαν χθες παράγοντες της αγοράς στο συνέδριο του Economist, ενώ από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Ανδριώτης τόνισε πως «καταλαβαίνω την κυβέρνηση, τόσο την προηγούμενη όσο και την παρούσα που δεν θέλουν να μετακυλιστεί η αύξηση του κόστους στους καταναλωτές. Αν είχε γίνει αυτό στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, η ΔΕΗ θα μπορούσε να εκδώσει ομολογιακό δάνειο με ικανοποιητικούς όρους».