Ιούλιον πάλι, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ «διέβη τον Ρουβίκωνα», απαγορεύσας την πώληση και την συμπαραγωγή του «αοράτου (στα ραντάρ) μαχητικού της «Λόκχιντ-Μάρτιν» ΕΦ 35 στην Τουρκία, κατόπιν της προμηθείας του Ρωσσικού 

αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων ΕΣ 400, που επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογκάν. Οι εντεύθεν Αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας ξεκινούν με την ακύρωση της συμπαραγωγής των ΕΦ 35 και επεκτείνονται  σε άλλες 12 πρόνοιες του Αμερικανικού νόμου CAATSA και στον οικονομικό τομέα με ενδεχομένη απαγόρευση εξαγωγής Αμερικανικής τεχνογνωσίας στην Τουρκική βιομηχανία.

Τιμωρητικά μέτρα κατά της Τουρκίας  πήρε για την παραβίαση της Κυπριακής Αυτονόμου Οικονομικής Ζώνης και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά συγκρινόμενα με την Αμερικανική αντίδραση, θεωρούνται «κώνωψ επί κέρατος βοός» ως παρεδέχθη ο χαλίφης Ερντογκάν.

Πάντως δεν αναμένεται απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, καθώς η γεωπολιτική αξία της χώρας θεωρείται ανεκτίμητη για τους στρατοκράτες της Βορειατλαντικής συμμαχίας και τα Γερμανικά συμφέροντα.

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι γιατί ο χαλίφης εμμένει στην προμήθεια του Ρωσσικού αντιαεροπορικού συστήματος, δεν θέλει να αγοράσει το αντίστοιχο της Αμερικανικής «Ρέηθον» και διακινδυνεύει αρκετά με την διαφαινομένη ρήξη του με τους δυτικούς;

Εν πρώτοις, να μην φοβείται την Ελλάδα , οι κατευναστικές κυβερνήσεις της οποίας τιμώρησαν τον  υποσμηναγό κ. Ιωάννη Δινόπουλο ως «μη παραγωγικό», επειδή την 1η Ιουλίου 1974 κατέρριψε 1+1 Τουρκικά μαχητικά ΕΦ 102, πάνω από το Αιγαίο πέλαγος, με το υπέροχο «Φάντομ» του.

Δεύτερον, ο Ερντογκάν ορέγεται τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου και οι σύμβουλοι τον ενημέρωσαν ότι αδυνατεί να τ’ αποκτήσει εάν δεν έχει «υπεροχή αέρος».

Τρίτον, πώς μπορεί να εξασφαλίσει υπεροπλία στον αέρα κι στην Θάλασσα, όταν η κραταιά Ισραηλινή αεροπορία μπορεί μέσα σ’ ένα βράδυ να καταστρέψει το σύνολο σχεδόν της Τουρκικής αεροπορίας, η οποία ούτως ή αλλέως έχει τα προβλήματα επανδρώσεως της από το αποτυχών κίνημα του 2016;

Γι’ αυτό ίσως σπεύδει να καλύψει όπως-όπως την αδυναμία της Τουρκικής αεραμύνης με την ελπίδα ότι οι κυρώσεις της δύσεως δεν θα είναι βαρείες.

Βέβαια, η Τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται σοβαρά τελευταίως και ο πληθωρισμός (16%) κατατρώγει τα σωθικά της. Αλλά με πληθωρισμό πολλές χώρες επεβίωσαν ενώ χωρίς αεροπορική υπεροχή κατέρρευσαν όπως το Ιράκ στον Πόλεμο του Κόλπου και οι Αραβικές χώρες στον Πόλεμο των «έξη ημερών».

Το πάθημα έγινε μάθημα για τον Τούρκο χαλίφη ενώ εμείς δεν πήραμε το μήνυμα της Τουρκολάγνου νέας προέδρου της Κομμισσιόν, ντέρ Λάιεν, που υποστηρίζει αναφανδόν την Τουρκία.

(*) Από χαμένο έργο της Αττικής κωμωδίας του Μενάνδρου Κηφισσέως. Λατινιστί :alea iacta est , που κατά τον Πλούταρχο, είπε ο Ιούλιος Καίσαρ, όταν το 49 π.Χ., υπερβάς τον ποταμό Ρουβίκωνα, επορεύθη προς κατάληψιν της Ρώμης.