Αύξηση Τιμολογίων 2-3% και Εξόφληση Οφειλών Δημοσίου οι Λύσεις για Αποκατάσταση της Ρευστότητας της ΔΕΗ

Αύξηση Τιμολογίων 2-3% και Εξόφληση Οφειλών Δημοσίου οι Λύσεις για Αποκατάσταση της Ρευστότητας της ΔΕΗ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 15 Ιουλίου 2019 - 17:54

Δυσοίωνες εξελίξεις προμηνύουν για την ΔΕΗ οι έως τώρα θέσεις που έχει διατυπώσει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιχείρησης, Γιώργο Ανδριώτη. Μιλώντας, στο energia.gr, στο περιθώριο του συνεδρίου 

της Α-Energy με θέμα ««Επενδύοντας στην Πράσινη Ενέργεια: Αποθήκευση Ενέργειας - Νέα Έργα ΑΠΕ», o κ. Ανδριώτης επεσήμανε πως μια άμεση λύση για το κενό ρευστότητας, που αντιμετωπίζει ο πυλώνας της εθνικής οικονομίας, θα ήταν η αύξηση των οικιακών τιμολογίων κατά 2-3% στο αμέσως προσεχές διάστημα. «Το ποσοστό αυτό της αύξησης δεν θα είναι ιδιαίτερα επαχθές για τους πελάτες, αντιθέτως, θα αποφέρει ποσά κοντά στα 300 εκατ. ευρώ στα ταμεία της ΔΕΗ και θα έλυνε, βραχυπρόθεσμα, το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που υφίσταται σήμερα».

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ εξήγησε, ακόμη, πως η εταιρεία Qualco, η οποία έχει αναλάβει να διευθετήσει, για λογαριασμό της Επιχείρησης, το πρόβλημα με τους ανείσπρακτους λογαριασμούς έχει προβεί στην πλήρη «χαρτογράφηση» των τελικών πελατών (υπολογίζονται σε περίπου 900.000, όπως είχε αποκαλύψει ο παραιτηθείς επικεφαλής της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, στη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της γενικής συνέλευσης των μετόχων), γεγονός το οποίο χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό βήμα για την τελική έκβαση του σχεδίου της διοίκησης. Σημειώνουμε, πως στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Qualco έχει δεσμευτεί έναντι της ΔΕΗ ότι θα εισπράξει 450 εκατ. ευρώ, έως και τον περασμένο Ιούνιο.

Ακόμη, ο κ. Ανδριώτης σε σχετική ερώτηση του energia.gr είπε πως η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να συμβάλει στην τόνωση της ρευστότητας της ΔΕΗ, αποπληρώνοντας, εφάπαξ, τα χρέη του προς την Επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων των οφειλών από τις ΥΚΩ παρελθόντων ετών. Σε αντίθεση περίπτωση, εάν δεν μπει άμεσα ζεστό χρήμα στα ταμεία της, η ΔΕΗ δεν θα μπορεί, μετά τον Σεπτέμβριο, να καλύψει ούτε τις ανάγκες μισθοδοσίας των υπαλλήλων της. Επισημαίνουμε τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη ότι γίνεται συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να μαζευτούν τα χρεωστούμενα της Επιχείρησης, που ανέρχονται σε σχεδόν 3 δισ. ευρώ, με έμφαση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και με παράλληλη προστασία των αδύναμων νοικοκυριών.

Παράλληλα, ο κ. Ανδριώτης αποκάλυψε ότι η διοίκηση της Επιχείρησης θα παραμείνει στη θέση της έως και τον Αύγουστο, καθώς μεσολαβούν οι σχετικές διαδικασίες μέσω του Υπερταμείου που είναι βασικός μέτοχος των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Θυμίζουμε σε αυτό το σημείο πως η διαδικασία αξιολόγησης των στελεχών των διοικήσεων καθυστέρησε τουλάχιστον επί ένα έτος ένα χρόνο να κάνει τις αξιολογήσεις των στελεχών των διοικήσεων των ΔΕΚΟ, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις των Θεσμών.

Εξ’ άλλου, στην ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ χαρακτήρισε ως "αστεία και στερεότυπα χωρίς βάση", τα όσα ακούγονται για τον κίνδυνο κατάρρευσης της Επιχείρησης, όπως για παράδειγμα, το ότι δεν διαθέτει κονδύλια για να αγοράσει κολώνες ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως δήλωσε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ δεν δίνει την εικόνα μιας επιχείρησης που καταρρέει, καθώς και ότι τα προβλήματα της επιχείρησης είναι κυρίως "εξωγενή". Για παράδειγμα έχει αυξηθεί ραγδαία η τιμή των ρύπων CO2 με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να καλείται να πληρώσει μέσα στο 2019 περίπου 500 εκατ. ευρώ για ρύπους είπε ο κ. Ανδριώτης και επισήμανε επίσης ότι τα αρνητικά αποτελέσματα της επιχείρησης οφείλονται και στο ότι δεν αυξήθηκαν τα τιμολόγια τη στιγμή που αυξήθηκε το κόστος του ρεύματος. "Δεν μπορεί να λειτουργήσει μια επιχείρηση όταν δεν καλύπτει τα λειτουργικά της κόστη" τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως υπάρχουν σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά: «Ενώ σε όλες τις χώρες ΝΑ Ευρώπη, οι ενδοημερήσιες τιμές ακολουθούν τη διακύμανση της ζήτησης, αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας», είπε και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι διαθέτουμε 700 μεγαβάτ αντλησιοταμίευση τα οποία όμως δεν λειτουργούν, παρά ελάχιστες ώρες. «Είμαστε μια εξαίρεση στα Βαλκάνια και όχι μόνο. Τα παραπάνω αποτελούν προκλήσεις της μετάβασης που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ρυθμίσεις.»

"Φταίει ο σχεδιασμός της αγοράς μας", εξήγησε ο κ. Ανδριώτης, προσθέτοντας ότι "όλοι υποχρεούνται να αγοράζουν την ενέργειά τους από το pool. Η ΔΕΗ θέλει να χρησιμοποιεί φθηνή ενέργεια μέσω των αντλησιοταμιευτικών για τις ώρες αιχμής, αλλά όπως λειτουργεί το pool δε μπορεί να το κάνει αυτό".

Τέλος, ο κ. Αδριώτης υπενθύμισε ότι το σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει ως το 2022 να αυξήσει σε 9% το μερίδιό της στις ΑΠΕ, να κυριαρχήσει στα φωτοβολταϊκά και στα μικρά υδροηλεκτρικά, να συμπεριληφθεί στην πρώτη τριάδα των αιολικών.