Υποχώρηση των Επενδύσεων στις ΑΠΕ σε Ευρώπη-Κίνα-ΗΠΑ το Πρώτο Εξάμηνο του 2019 – Οι Εξαιρέσεις

Υποχώρηση των Επενδύσεων στις ΑΠΕ σε Ευρώπη-Κίνα-ΗΠΑ το Πρώτο Εξάμηνο του 2019 – Οι Εξαιρέσεις
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 12 Ιουλίου 2019 - 08:15

Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μειώθηκαν κατά 14% το πρώτο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του οργανισμού BloombergNEF, ο οποίος αναμένει αντιστροφή του κλίματος στο δεύτερο εξάμηνο. 

Η κάμψη των επενδύσεων στην μεγαλύτερη αγορά των ΑΠΕ, την Κίνα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, παρόλα αυτά μείωση καταγράφεται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Αντιθέτως, σε Ουκρανία, Ιαπωνία, Ινδία, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία παρατηρείται προσέλκυση κεφαλαίων για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ στη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, την Κίνα, μειώθηκαν κατά 39% στα 28,8 δισ. δολάρια, ενώ αντίστοιχες μειώσεις των επενδύσεων σε ΑΠΕ έχουμε και σε άλλες χώρες με ελάχιστες εξαιρέσεις. Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε Ευρώπη και  ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4 και 6% αντίστοιχα. Επίσης, μειώθηκαν, στην Ολλανδία κατά 41% και  κατά 42%  στη Γερμανία, ενώ η μεγαλύτερη μείωση (κατά 75%) καταγράφεται στη Γαλλία. Αντιθέτως, αυξήθηκαν οι επενδύσεις στην Ιαπωνία κατά 3% και κατά 10% στην  Ινδία η οποία έχει ως στόχο να προσθέσει 175GW ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2022. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 19% στη Βραζιλία κατά 235% στην Ισπανία,  κατά 35% στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 60% στην Ουκρανία. Να σημειωθεί πως στην Ισπανία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν τον Ιούνιο το 33,3% της συνολικής παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με την ισπανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Red Electrica de Espana.

Παράλληλα, στα τέλη Μαρτίου είχαμε τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, με την κατασκευή, στο Ντουμπάι, ενός φωτοβολταϊκού συγκροτήματος ισχύος 950MW, ενώ επενδύσεις προϋπολογισμού 5,7 δισ. δολαρίων σε υπεράκτια αιολικά πάρκα πραγματοποιήθηκαν στην Ταϊβάν. Η υπεράκτια αιολική δραστηριότητα διευρύνει τη γεωγραφική της κατανομή από τη Βόρεια Θάλασσα της Ευρώπης και την ακτή της Κίνας, σε νέες αγορές όπως η Ταϊβάν, οι ΗΠΑ, η Ανατολική Ακτή, η Ινδία και το Βιετνάμ, υπογραμμίζει το BloombergNEF.

Από την άλλη όμως παραμένει έντονο το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας στην Ευρώπη με τον Ιρλανδό υπουργό κλιματικής αλλαγής να αναφέρει σε δηλώσεις του, πριν λίγες ημέρες, πως η Ιρλανδία έχει τα εχέγγυα για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τόνισε πως το βασικό στοιχείο του Σχεδίου Δράσης για το Κλίμα  θα είναι η ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και η ταυτόχρονη μείωση των ορυκτών καυσίμων. «Το σχέδιο περιλαμβάνει μια δέσμη ενεργειών για τη μείωση του άνθρακα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση της ποσότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μας για το 70% της ζήτησης από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, στη Φιλανδία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα παρέχει χρηματοδότηση ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ στο φινλανδικό ταμείο Taaleri SolarWind II για επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ ισχύος 850MWπου θα αντισταθμίσουν πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους CO2 ετησίως.