Πτωτική πορεία κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1 Ιουλίου και 7 Ιουλίου ανήλθε στα €65,32/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 1,76% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €84,30/MWh και στα €52,88/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Τετάρτη, 3 Ιουλίου, φτάνοντας τα €71,98/MWh.

 

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η μέση ΟΤΣ κινήθηκε καθοδικά την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας της σημαντικής μείωσης του μεταβλητού κόστους των μονάδων αερίου της ΔΕΗ, παρά την αύξηση της ζήτησης λόγω υψηλών θερμοκρασιών (+62 GWh ή +5,5%) αλλά και την πτώση της ηλεκτροπαραγωγής των σταθμών ΑΠΕ σε εβδομαδιαίο επίπεδο (-76 GWh ή   -26%). Αξίζει να σημειωθεί ότι για λογαριασμό της ΔΕΗ έχει φτάσει στη Ρεβυθούσα σημαντική ποσότητα LNG σε χαμηλή τιμή, που της επιτρέπει να αναπροσαρμόσει προς τα κάτω τις υποβληθείσες προσφορές των μονάδων της.