Οι συνεχιζόμενες περικοπές στην πετρελαϊκή παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας οδήγησαν τα αποθέματα αργού του Βασιλείου να υποχωρήσουν για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία κάτω από τα 200 εκατομμύρια 

βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα η πρωτοβουλία Jodi (Joint Organisations Data Initiative). Τα πετρελαϊκά αποθέματα του Ριάντ υποχώρησαν τον Απρίλιο σε 193,4 εκατ. βαρέλια, σημειώνοντας μείωση 17% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το Φεβρουάριο του 2009, όταν η τιμή του αμερικανικού WTI ήταν μόλις $35 / βαρέλι.

Η πρόσφατη αυτή μείωση των αποθεμάτων αργού της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί συνέχεια της τάσης που εξελίσσεται με προοδευτικά αυξανόμενη δυναμική από το Σεπτέμβριο του 2015, οπότε και καταγράφηκε ιστορικά υψηλό στα αποθέματα αργού του Βασιλείου, τα οποία ανέρχονταν τότε στα 329 εκατ. βαρέλια. Η τάση συρρίκνωσης των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Ριάντ επιταχύνθηκε το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους λόγω της αύξησης των δραστηριοτήτων διύλισης στα 2,653 εκατ. βαρέλια / ημέρα (αύξηση +8%), αλλά και την ανάληψη από τα αποθέματα αργού 7,4 εκατ. βαρελιών μόνο τον Απρίλιο.

Ωστόσο, η μείωση των αποθεμάτων αργού σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι η μέση παραγωγή αυξήθηκε στο α΄ τρίμηνο κατά 0,7% σε ετήσια βάση, ανερχόμενη σε 9,993 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Οι μέσες μηνιαίες εξαγωγές πετρελαίου κατά το α΄ τρίμηνο του 2019 ήταν κατά 1% χαμηλότερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2018, ανερχόμενες σε 7,137 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η πετρελαϊκή παραγωγή των OPEC+

Τα μέλη των OPEC+ (δηλ. οι χώρες μέλη του OPEC και όσες συνεργάζονται με αυτές στο πλαίσιο της συμφωνίας περιορισμού της παραγωγής αργού) συμφώνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο να μειώσουν αθροιστικά την πετρελαϊκή παραγωγή τους κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η Σαουδική Αραβία συνεισφέρει το μερίδιο του λέοντος στις περικοπές αυτές που για τον OPEC συνολικά αντιστοιχούν σε 800.000 βαρέλια ημερησίως.

Οι περικοπές αυτές εξαναγκάζουν τη Σαουδική Αραβία να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα παραγωγής και εξαγωγών προκειμένου να περιορίσει τη ζημιά στον κρατικό κορβανά.

Οι Σαουδάραβες ηγέτες είναι, επίσης, ιδιαίτερα προσεκτικοί στο να διατηρούν καλές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Εξασφαλίζοντας ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου εφοδιάζεται ικανοποιητικά, το Ριάντ ενισχύει τη συνεργασία του με τις ΗΠΑ, η οποία στρέφεται κατά του κοινού τους περιφερειακού αντιπάλου, του Ιράν.

Η τιμή του αμερικανικού WTI υποχώρησε κατά 23% από το ιστορικά υψηλό επίπεδο των $66,5 το βαρέλι που ήταν στα μέσα Απριλίου, στα $50,82 / βαρέλι στις αρχές Ιουνίου, εξαιτίας των ανησυχιών για την παγκόσμια ζήτηση που επιδεινώθηκαν από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης των πετρελαϊκών αποθεμάτων των ΗΠΑ.

Η πτωτική πορεία των τιμών του αργού συνεχίστηκε μέχρι τις βομβιστικές επιθέσεις σε πλοία στην περιοχή του Κόλπου, οι οποίες οδήγησαν σε κλιμάκωση της έντασης σε διεθνές επίπεδο και ακολούθως σε αύξηση των τιμών του αργού από τις 19 Ιουνίου.

Αυτή τη στιγμή η προσοχή της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου είναι στραμμένη στη συνάντηση των OPEC+ που είναι προγραμματισμένη για την 1η και 2α Ιουλίου στη Βιέννη και κατά τη διάρκεια της οποίας θα ληφθεί η απόφαση για την επέκταση ή μη της ισχύος της συμφωνίας για περικοπές στην πετρελαϊκή παραγωγή των χωρών που συμμετέχουν σε αυτή.