Θέμα Ημερών η Εναρξη του Χρηματοδοτικού Προγράμματος Στήριξης των Ενεργειακών Κοινοτήτων – Τι Προβλέπει

Θέμα Ημερών η Εναρξη του Χρηματοδοτικού Προγράμματος Στήριξης των Ενεργειακών Κοινοτήτων – Τι Προβλέπει
του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 18 Ιουνίου 2019 - 09:03

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγει η πρόσκληση του προγράμματος στήριξης των ενεργειακών κοινοτήτων προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, με τον οδηγό εφαρμογής να είναι ήδη έτοιμος. 

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ το ποσοστό ενίσχυσης των ενεργειακών κοινοτήτων θα κυμαίνεται μεταξύ 40-50%. Ειδικότερα, το πρόγραμμα που έχει ήδη προαναγγελθεί από την ηγεσία του ΥΠΕΝ βρίσκεται στην τελική φάση με το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο. Σύμφωνα με πληροφορίες η ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων αφορά μόνο έργα ΑΠΕ και ηλεκτροκίνησης, ενώ θα προβλέπεται μπόνους ενίσχυσης σε όσες προφέρουν δωρεάν ρεύμα σε κοινωνικά αδύναμες οικογένειες.

Να σημειωθεί πως το υπουργείο τους τελευταίους μήνες έδωσε ιδιαίτερη ώθηση στην ενίσχυση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων, όπως με την επέκταση του κορεσμένου δικτύου σε Πελοπόννησο και Εύβοια κατά 30MW. Παράλληλα, με πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου δεν κρίνεται σκόπιμη η υποχρεωτική ασφάλιση των μελών στον ΕΦΚΑ, καθώς οι ενεργειακές κοινότητες διαφοροποιούνται από τα συνήθη εταιρικά σχήματα. Σύμφωνα με την τροπολογία στόχος είναι «να ενδυναμωθεί ο νέος αυτός θεσμός και να προωθηθεί δια μέσω αυτού η μετάβαση της χώρας στην πράσινη ενέργεια με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και τοπικών επιχειρήσεων και αρχών».

Αξίζει επίσης να αναφερθεί, πως και στον Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) η συνεισφορά  των ενεργειακών κοινοτήτων στην κατεύθυνση της επίτευξής των στόχων είναι βαρύνουσα, καθώς προβλέπει πως μέχρι το 2030 θα ενταχθούν στο δίκτυο 500MW. Μεταξύ άλλων, στο ΕΣΕΚ επισημαίνεται πως «η συνεισφορά των ενεργειακών κοινοτήτων είναι διττή, αφού θα συμβάλλουν τόσο στην υλοποίηση επενδύσεων τεχνολογιών ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας, όσο και στην πιο ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και στην ενδυνάμωση τελικά του ρόλου των πολιτών στα ενεργειακά πεπραγμένα».

Τέλος, στελέχη του υπουργείου δεν αποκλείουν να υπάρξει επιπρόσθετη στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων σε περίπτωση που εξαντληθούν οι πόροι του προγράμματος.