Τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την επίτευξη των στόχων για διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κρούει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας. Τα μέλη της καταλογίζουν ευθύνες στην απερχόμενη κυβέρνηση και θέτoυν συγκεκριμένα αιτήματα, ώστε να υλοποιηθούν από την 

επόμενη. Τα μέλη της ένωσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν χθες από κοινού με μέλη του ελληνικού συνδέσμου ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ ανέφεραν πως περιμένουν από την επόμενη κυβέρνηση σε πρώτη φάση δύο συμβολικές κινήσεις, που θα στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα προχωράει δυναμικά στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Ειδικότερα, ζητούν την κατάργηση του τέλους διατήρησης αδειών. Το συγκεκριμένο τέλος φθάνει τα 1000 ευρώ, ανα μεγαβατώρα και καταβάλλεται κάθε χρόνο από τον παραγωγό αφού περάσουν έξι χρόνια και δεν έχει ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία. Οι παραγωγοί τονίζουν πως είναι ένας άδικος φόρος και επισημαίνουν πως εαν υπάρχει ένας υπεύθυνος για την καθυστέρηση είναι το κράτος και η γραφειοκρατία. Επίσης, ζητούν οι τιμές για τα μεγάλα έργα που δεν εντάσσονται στους διαγωνισμούς να διαμορφώνονται στην γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ε.Ε., έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικές.

Παράλληλα, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ χτυπούν το καμπανάκι σε σχέση με την γραφειοκρατία, καθώς ο αδειοδοτικός κύκλος ενός έργου διαρκεί από 8 – 12 χρόνια, γεγονός που αποθαρρύνει μελλοντικές επενδύσεις. Κατά τη γνώμη τους η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο κακό διοικητικό σύστημα και επισημαίνουν πως ο χρόνος αδειοδότησης ενός έργου θα πρέπει να ανέρχεται στα τρία χρόνια. Να σημειωθεί, πως πράγματι ένα έργο μπορεί να κολλήσει 2-3 χρόνια σε μια υπηρεσία, οπότε η συντόμευση της διαδικασίας αποτελεί ένα λογικό αίτημα.

Στη χώρα μας μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση διείσδυσης των ΑΠΕ και το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα παγιώνει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, ωστόσο σύμφωνα με τους παραγωγούς πρέπει να παρθούν ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες. Μάλιστα αναφέρουν πως ενώ έχουν τεθεί υψηλοί στόχοι μέχρι το 2020 δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτευχθούν λόγω των προβλημάτων που προαναφέρθηκαν. Προς επίρρωση των επιχειρημάτων της ΕΛΕΤΑΕΝ, στον διαγωνισμό των 300MW που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για 261MMW, όμως μέλη της ΕΛΕΤΑΕΝ εκτιμούν πως στο τέλος θα αδειοδοτηθούν μόνο 180MW, λόγο των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης ανέφερε πως το κλίμα για τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να είναι καλύτερο σε σχέση με την τελευταία δεκαπενταετία, ωστόσο η γραφειοκρατία αποτελεί σημαντικό αγκάθι. Κατά τη γνώμη του η χώρα μας πρέπει να ακολουθήσει το εξής τρίπτυχο: ανάπτυξη των ΑΠΕ, ανάπτυξη των διασυνδέσεων και τρίτον ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας. Παρατήρησε, τέλος, πως η τεχνολογική εξέλιξη έχει δημιουργήσει τους όρους ώστε στη χώρα μας να γίνουν επενδύσεις υπεράκτιων αιολικών.