Η χώρα μας για να ανταποκριθεί στο στόχο της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά 32%, μέχρι το 2030, χρειάζεται έργα αρκετών δισ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει σε αρκετούς δήμους έργα δεκάδων εκατ. ευρώ τόσο στον οδοφωτισμό, όσο και 

στην ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, νοσοκομείων και άλλων δημόσιων κτιρίων. Ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων είναι η ανακοίνωση του προγράμματος «Ηλέκτρα» με το οποίο θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σε αρκετά κτίρια τεσσάρων περιφερειών της χώρας, όπως σχολεία και νοσοκομεία.

Παρόλα αυτά χρειάζονται τα επόμενα χρόνια επενδύσεις άνω των 10 δισ. ούτως ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους που υπολογίζεται σε 10-12 δισ. Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία για το που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας και τι πρέπει να κάνει για να πιάσει τους στόχους. Παρουσία του γενικoύ γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Κορκολή, του γενικού πρόεδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, Κωνσταντίνου Βαρλαμίτη και του Ηλία Παπαγεωργίου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Ηλέκτρα, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά την χορήγηση δανείων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στους φορείς της γενικής κυβέρνησης Σύμφωνα με τον γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ για την ενεργοποίηση του προγράμματος έχουν ήδη συγκεντρωθεί στοιχεία από ώριμα έργα προυπολογιμσού 101 εκατ., εκ των οποίων τα 57 εκατ. σε 12 φορείς με έργα έτοιμα για δημοπράτηση που περιλαμβάνουν σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια. Τα κτίρια βρίσκονται στις εξής περιφέρειες: Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου και Κεντρικής Μακεδονίας. Καινοτόμο στοιχείο του προγράμματος «Ηλέκτρα», ότι προβλέπει παρεμβάσεις και για την στατική επάρκεια των κτιρίων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Βασίλης Τσολακίδης, σημείωσε πως «τα κτίρια που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας έχουν εμβαδόν περίπου 500 εκατ. τετραγωνικών μέτρων. Από αυτά περίπου το 10% χρησιμοποιείται από το Δημόσιο, περίπου 50 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, από τα οποία σχεδόν τα μισά είναι εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολεία, πανεπιστήμια κλπ. Το συνολικό ενεργειακό κόστος στα κτίρια υπολογίζεται σε 10-12 δισ. ευρώ ετησίως, ανάλογα με τη διακύμανση των διεθνών τιμών πετρελαίου. Το 10% αφορά το Δημόσιο, δηλαδή 1 δισ. ευρώ ξοδεύει κάθε χρόνο το Δημόσιο για να πληρώνει την ενέργεια που καταναλώνει στον κτιριακό τομέα». Σημείωσε, πως η δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να φτάσει το 80%. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα για να πιάσει τους στόχους χρειάζεται, όπως είπε, δύο δισ. ευρώ. Επίσης, σημαντικές ήταν οι επισημάνσεις του πρόεδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ο οποίος ανέφερε πως σε 50 δήμους που πραγματοποιούν παρεμβάσεις στον οδοφωτισμό πέντε έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ στους υπόλοιπους δήμους είτε βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, είτε στη φάση ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούν τα όσα είπε ο γ.γ. του υπουργείου Ενέργειας: «η ενεργειακή αναβάθμιση του 10% των κατοικιών εντός δεκαετίας 2020-2030 καθώς και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος στο σύνολο του, εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος, αναμένεται να οδηγήσει σε άνω των 10 δισ. ευρώ επενδύσεις και στη δημιουργία και διατήρηση άνω των 25.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης».