Σύμφωνα με έκθεση του ευρωπαϊκού συμβουλίου γεωθερμικής ενέργειας, η αγορά της γεωθερμίας καταγράφει σταθερή ανάπτυξη, σε περιορισμένο όμως αριθμό χωρών. Παράλληλα, σε έκθεσή που δημοσίευσε το υπουργείο ενέργειας 

των ΗΠΑ διαπιστώνεται πως θα μπορούσε να αυξηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία πάνω από 26 φορές σε σχέση με σήμερα, στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σε τρία σημαντικά στοιχεία καταλήγει η νέα έκθεση του ευρωπαϊκού συμβουλίου γεωθερμίας για το 2018. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ξεπέρασε τα 3GW, δεύτερον το 2018 λειτουργούσαν 300 γεωθερμικά συστήματα, 113 περισσότερα σε σχέση με το 2010 και τέλος δημιουργήθηκε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με γεωθερμία, στην Κροατία.

Η έκθεση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και τον ενεργειακό της τομέα, μετά και την έγκριση μιας σειράς μέτρων για την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας. Με φόντο τις αλλαγές αυτές η έκθεση διαπιστώνει πως ο ρυθμός ανάπτυξης της γεωθερμίας περιορίζεται σε συγκεκριμένο αριθμό χωρών. Η εξήγηση που δίνει το ευρωπαϊκό συμβούλιο είναι πως οι συνθήκες της αγοράς και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι παράγοντες που παρεμποδίζουν την ανάπτυξή της. Παράλληλα, επισημαίνει πως η υιοθέτηση του πακέτου για την καθαρή ενέργεια, με ορίζοντα το 2030 θα πρέπει να διαδραματίσει τον καθοριστικότερο ρόλο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της γεωθερμίας. Υπογραμμίζει δε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην εδραίωση της χρήσης της γεωθερμίας σε τομείς όπως στην θέρμανση και στην ψύξη. Διαπιστώνει ακόμα πως σε αγορές πιο ώριμες, όπως η Ισλανδία, η Τουρκία και η Ισλανδία υπάρχει αβεβαιότητα σε σχέση με το μέλλον των επενδύσεων, εξαιτίας των επερχόμενων αλλαγών στα συστήματα παροχής κινήτρων. Παρόλα αυτά η χρήση της γεωθερμίας σταδιακά επεκτείνεται στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο ενέργειας των ΗΠΑ δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα μια ανάλυση που δείχνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις τεράστιες δυνατότητες της γεωθερμικής ενέργειας. Σε έκθεση με τίτλο GeoVision που δημοσίευσε το υπουργείο διαπιστώνεται πως θα μπορούσε να αυξηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία πάνω από 26 φορές σε σχέση με σήμερα και να φτάσει μέχρι το 2050 τα 60GW εγκατεστημένης ισχύος. «Υπάρχει τεράστιο αναξιοποίητο δυναμικό γεωθερμικής ενέργειας στις ΗΠΑ», δήλωσε πρόσφατα ο γραμματέας ενέργειας Rick Perry. Τόνισε ακόμα πως η γεωθερμική ενέργεια θα μπορούσε να διαφοροποιήσει το ενεργειακό μείγμα και να προσφέρει νέες λύσεις στον τομέα της θέρμανσης και της ψύξης για τους Αμερικανούς πολίτες. Η συγκεκριμένη έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε από το αμερικανικό υπουργείο ενέργειας είναι αποτέλεσμα μίας πολυετούς συνεργασίας μεταξύ της βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, των εθνικών εργαστηρίων και των ομοσπονδιακών υπηρεσιών για τις δυνατότητες χρήσης της γεωθερμίας. Στα συμπεράσματά της η έκθεση αναφέρει πως στις ΗΠΑ με την κατάλληλη βελτίωση της τεχνολογίας θα μπορούσε να αυξηθεί η χρήση της γεωθερμίας στα 60GW, μέχρι το 2050. Τέλος η βελτίωση της τεχνολογίας θα μπορούσε να επιτρέψει στην εγκατάσταση περισσότερων από 17.500 γεωθερμικών συστημάτων τηλεθέρμανσης, που θα πρόσφεραν οικονομικές λύσεις για 28 εκατ. πολίτες στις ΗΠΑ.